Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Nález munice

KOLOVEČ – Při dokončování zemních prací byl nalezen podezřelý předmět. Ze školky vzdálené od místa nálezu dvacet metrů byly evakuovány děti s učitelkami.  

    Dne 1. září 2016 v devět hodin ráno přijali policisté na tísňové lince 158 oznámení, že při dokončování zemních prací v obci Koloveč došlo k nálezu neznámého předmětu, pravděpodobně části munice. Na místo ihned vyjela hlídka kdyňských policistů. Oznamovatel jim uvedl, že při rozhrnování hlíny si zaměstnanec všiml válcovitého kovového předmětu, a proto zavolal policii. Policisté ihned zajistili místo nálezu a zamezili přístup nepovolaným osobám. Až do příjezdu pyrotechnika střežili místo nálezu munice z bezpečné vzdálenosti. Vzhledem k tomu, že zhruba dvacet metrů od nálezu předmětu se nachází mateřská škola, byla provedena evakuace dětí a učitelek. Příslušník Pyrotechnické služby Policie České republiky po příjezdu na místo nálezu sdělil, že se jedná o část náhradní střely do RPG – 75Nh a věc si převzal a odvezl k následné likvidaci.
     V souvislosti s tímto případem upozorňujeme občany, aby s žádným předmětem připomínajícím munici nemanipulovali. Nebezpečí nalezené munice tkví zejména v tom, že není zřejmé, v jakém stavu se nachází iniciační mechanismy. Některé mohou být vlivem času naprosto nefunkční, jiné se stanou časem maximálně citlivými na vnější podněty. Pokud kdekoliv naleznete předměty (například při výkopových pracích či úklidu), u kterých budete mít podezření, že by se mohlo jednat o munici či její součást, veškerou činnost přerušte a přivolejte Policii České republiky. Policisté pyrotechnické služby si převezmou předmět k likvidaci. Porušením uvedených zásad může dojít k ohrožení života nebo zdraví osob.

por. Mgr. Dagmar Brožová
2. září 2016

vytisknout  e-mailem