Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Nález munice

Český Krumlov - Policisté nabádají k opatrnosti při nálezu nebezpečné vojenské munice 

Včera byl na dvou místech Lipenska oznámen nález nebezpečné válečné munice z období II. světové války. Nejprve se po 10:00 hod. ozval občan, který v lesním masivu našel dělostřelecký granát, pravděpodobně pocházející z výzbroje US Army. Na místo byla vyslána hlídka lipenských policistů, kteří místo zajistili do příjezdu kolegů z Pyrotechnické služby Policejního prezidia ČR Expozitura České Budějovice. Ti po příjezdu bezpečně granát zajistili a převezli do skladu k následnému zničení.

Za pět hodin přijal operační důstojník Integrovaného operační střediska Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje další oznámení o nálezu, tentokrát ve služebním obvodu oddělení v Horní Plané. Službu konající policisté na místo dojeli vzápětí po oznámení, kde jim oznamovatel označil lokalitu nálezu. I v tomto případě byla přivolána Pyrotechnická služba. Specialisté tohoto útvaru z půdy vyjmuli několik protitankových střel, zapalovačů a pár kilogramů pěchotní munice, pravděpodobně pocházející z výzbroje německého wermachtu.

Nález byl následně bezpečně převezen do policejního skladu.

Ačkoli se nálezci munice zachovali ukázkově, kdy s ní nemanipulovali, pouze označili místo a okamžitě informovali Policii ČR, v minulosti se nám v Jihočeském kraji stalo, že si z velmi nebezpečným střelivem či granáty pohrávali. Házeli je po sobě nebo přenášeli na jiná místa.

Nikdy takto neriskujte!!!

por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz

20. srpna 2019

Odkazy do noveho okna

Dělostřelecký granát  US army 1.

Dělostřelecký granát US army 1. 

Detailní náhled

Dělostřelecký granát US army 2.

Dělostřelecký granát US army 2. 

Detailní náhled

Pěchotní munice Wermachtu

Pěchotní munice Wermachtu 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem