Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Nález munice

ŽĎÁRSKO: Pyrotechnik si munici převzal 

 Bystřickým policistům byly během dopoledne 20. dubna 2012 oznámeny dva nálezy munice.

První oznámení přijali policisté před 10. hodinou. Při demolici jednoho z domu v obci Unčín byly nalezeny staré zkorodované nábojnice puškové ráže. Hlídka tyto nábojnice zajistila a předala pyrotechnikovi.

Ke druhému nálezu byli policisté přivoláni před polednem. Pětatřicetiletý muž nalezl v blízkosti potoka v katastru obce Střítež granát. I on nález oznámil policistům, kteří místo objevu zajistili. Přivolaný pyrotechnik na místě zajistil dva kusy protipancéřových granátů. Munice pochází z II. světové války.

Nálezy se objevují nejčastěji od jara do podzimu, kdy se provádí polní orba, nejrůznější výkopové práce, opravy domů nebo výstavba domů nových. Lidé častěji vyráží do přírody a lesů, kde mohou nalézt právě tyto neznámé předměty. Někteří je naleznou náhodně, někteří záměrně chodí vybaveni detektory kovů.

Pokud dospělí a  převážně v letních měsících i děti naleznou podezřelé předměty nebo tašky s neznámým obsahem, doporučujeme nedotýkat se jich, neházet na ně jiné předměty a neodnášet je z místa nálezu. Svůj objev označte a oznamte policistům na nejbližší služebnu nebo telefonicky na číslo 158. Neodborným zacházením by mohlo dojít k výbuchu a následnému vážnému zranění.

Přivolaní policisté  místo nálezu zajistí a počkají až do příjezdu specialisty – pyrotechnika. Ten už bezpečnou manipulací munici zlikviduje.

por. Mgr. Jana Martincová, komisař

23. dubna 2012


 

vytisknout  e-mailem