Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Nález munice, Opava

Opava, nález munice – informace k 22.15 hodin  

 
Puma byla funkční, nebezpečná, pyrotechnici ji zneškodnili
 
Po puma 1.jpgprovedené evakuaci osob, tedy zajištění bezpečného prostoru, začali policejní pyrotechnici v místě nálezu zjišťovat, o jaký předmět se přesně jedná. Zjistili, že v zemi byla nalezena německá letecká puma s ruským zapalovačem z 2. světové války. Vážila 50 – 60 kilogramů, z toho tvořila trhavina cca 25 kilogramů.
 
Precizní práce policistů a dalších zainteresovaných složek Integrovaného puma2.jpgzáchranného systému při evakuaci všech obyvatel, kteří se nacházeli v několikasetmetrové evakuační zóně od nálezu, se ukázala jako nezbytná. Pyrotechnici totiž konstatovali, že nalezená puma je plně funkční, s funkčním všesměrovým iniciátorem. Hrozilo nebezpečí. Policejní pyrotechnici pumu odborně zneškodnili. Posléze ji zajistili a bezpečným způsobem převezli. Nyní je puma určena k likvidaci. Zneškodnění pumy, které bylo vzhledem k její plné funkčnosti náročné a nebezpečné, trvalo pyrotechnikům zhruba hodinu a půl.
 
Až poté, před 22. hodinou, se mohli obyvatelé vrátit do svých domovů. Byly současně zprůjezdněny všechny komunikace.
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
23. 3. 2015
 
 
---------------                   původní informace k 19.40 hodin -------------------------------------------
Informace k 19.40 hodin
 
Dnes odpoledne, mezi třetí a čtvrtou hodinou, přijali policisté oznámení o nálezu munice. Místem nálezu je Opava, část Kateřinky. Má se jednat údajně o leteckou pumu o váze několik desítek kilogramů – tato informace není jednoznačně potvrzena, vycházíme z předběžných údajů od pyrotechniků. Dosud nebyla ukončena evakuace osob – jedná se o velmi náročnou činnost, zejména vzhledem k lokalizaci nálezu. Až po ukončení evakuace budou moci pyrotechnici pokračovat s činností na místě – tedy zjištění dalších, bližších informací o pumě a manipulací s ní.
 
Policisté okamžitě po ohlášení začali zjišťovat informace. Jedná se o hustě zasídlenou oblast, ve které se nachází také nákupní objekty a projíždí městská hromadná doprava. S ohledem na nutnost zajistit bezpečí osob proto přistoupili okamžitě k uzavření prostoru v perimetru několika set metrů a začali s evakuací osob. Kromě evakuace obyvatel, která neustále probíhá, zajišťují také dopravní obslužnost v místě – policisté museli omezit provoz na určitých úsecích silnic, některé úplně pro průjezd uzavřít. Policisté zajišťují i další činnosti.
 
Evakuace osob s ohledem na náročnost neustále probíhá, je potřeba zajistit, že se v prostoru nenachází jakákoli osoba. Podle dostupných informací bylo evakuováno 700 – 1000 osob, z toho desítky osob, které mají v lokalitě trvalé bydliště.
 
 
Veškerá činnost probíhá od samotného počátku v úzké součinnosti s dalšími složkami Integrovaného záchranného systému, rovněž s Městskou policií Opava. Jedná se o koordinovanou činnost všech zainteresovaných subjektů. Policie České republiky má na místě desítky policistů, a to jak z územního odboru Opava, tak například také krajské speciální pořádkové jednotky a samozřejmě pyrotechnici spadající pod Policejní prezidium ČR.
 
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
oddělení tisku a prevence
23 . 3. 2015
 
     
 

 

vytisknout  e-mailem