Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Nález podezřelých předmětů na Malé Straně

Výjezd pyrotechnika si vyžádal nález 16 ks podezřelých krabiček. 

Po 18 hodině 4. 10. 2009 zjistili pražští  policisté výskyt podezřelých plastikových krabiček připevěných na asloupech veřejného osvětlení, a to hned na několika místech Malé Strany. Protože nebylo vyloučeno, že by se mohlo jednat o funkční nástražný výbušný systém, byl přivolán policejní pyrotechnik.
Ten v průběhu více než 4 hodin demontoval např. v ulicích Tržiště, Hellichova, Maltézské náměstí, Parku Kampa, Malostranském náměstí, Letenské nebo oblasti lanovky na Petřín celkem 16 ks předmětů, krabiček se svítícími diodami. Po demontáži a bezpečném uložení byly plastové krabičky odvezeny k rentgenovému zkoumání, které prokázalo, že se nejedná o nebezpečné zařízení, žádná výbušnina se uvnitř naštěstí nenacházela. Zařízení obsahovalo pouze diody s vlastním napájením a magnety byly přichyceny na sloupy veřejného osvětlení.
 
V současné době se začíná rozbíhat prověřování z míst, kde byly krabičky instalované, prověřujeme záznamy kamerového systému a zjišťujeme případné svědky. Pokud se nám podaří zjistit totožnost konkrétních osob, které za instalací těchto předmětů stáli, budeme je zvát k podání vysvětlení.
 
Celé opatření probíhalo v kontextu oznámených zvýšených bezpečnostních opatřeních, které probíhají nejenom v Evropě, ale v ČR. Pražská policie má V Praze vytipované objekty, na které ve zvýšené míře zaměřuje hlídkovou a kontrolní činnost. I z tohoto důvodu policisté opatření v žádném případě nepodcenili, a to i proto, že se v této lokalitě nachází větší množství chráněných objektů.
 
 

vytisknout  e-mailem