Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Nalezený granát si chtěl ponechat jako suvenýr

KROMĚŘÍŽSKO: Nakonec ale raději zavolal na policii a předal ho pyrotechnikovi. 

Včera dopoledne zavolal na linku 158 dvaačtyřicetiletý muž z Holešova. Ten operačnímu důstojníkovi sdělil, že má doma granát. Na místo proto ihned vyrazili holešovští policisté a dále byl povolán policejní pyrotechnik.

Muž předmět připomínající vojenskou munici nalezl už před čtrnácti dny v Přelouči na nákladním nádraží vedle výkopu. Domníval se, že se jedná pouze o prázdný obal bez roznětky i náplně a tak si střelivo odvezl domů. Chtěl si ho vyčistit a ponechat jako suvenýr. Na popud svých známých, kteří se zabývají historií, ale raději zavolal na policii.

Munici si převzal přivolaný pyrotechnik. Uvedl, že se jedná o protipancéřový dělostřelecký granát ráže 75 milimetrů pocházející z období druhé světové války. Nálezce měl velké štěstí, že granát neobsahoval aktivní látky.

S nálezy vojenské munice se setkáváme poměrně často. Manipulace s těmito předměty je však velmi nebezpečná, a proto upozorňujeme všechny, kteří se ocitnou v obdobné situaci, aby netknuté střelivo ponechali na místě nálezu a ihned zavolali na tísňovou linku Policie ČR 158.

4. května 2017, por. Mgr. Simona Kyšnerová

vytisknout  e-mailem