Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Namíchání léku mohlo mít fatální následky

KRAJ - Lékárnice Fakultní nemocnice pochybila 

Vyšetřovatel Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje ukončil vyšetřování závažného případu, ke kterému došlo na přelomu srpna a září loňského roku na Dětské klinice Fakultní nemocnice Hradec Králové.
 
Pracovnice nemocniční lékárny nedopatřením namíchala lék, který obsahoval několikanásobně vyšší obsah účinné látky fenobarbitalu. Ten byl pak podán v rámci nemocniční péče třem novorozeným dětem. Dle vyjádření znalců byly dávky léků tak vysoké, že jen díky včasnému zásahu spočívajícímu ve vysazení léku lékařem dětské kliniky nedošlo ke smrti novorozenců ani k žádnému závažnému následku na jejich zdraví.
 
Informaci o vážném podezření, které jsme zpočátku prověřovali pro podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu vraždy na více osobách ukončené ve stadiu pokusu, a to neznámým pachatelem, nám prostřednictvím trestního oznámení zaslal osobně ředitel Fakultní nemocnice. Ten totiž nařídil důkladné prošetření informací, které mu sdělili sami lékaři. Tři děti, staré několik dnů, začaly jevit známky otravy fenobarbitalem. Podezření na špatně připravené léky se ale při prvotní expertize, zadané nemocniční lékárnou a provedené farmaceutickým odborníkem, nepotvrdilo a vedení nemocnice tedy pojalo vážné podezření, že se někdo pokusil dětem úmyslně ublížit.
 
Kriminalisté začali oznámení okamžitě intenzivně prověřovat. Opakovaně vyslechli všechny zúčastněné osoby, které s dětmi přišly do kontaktu a podrobně prověřovali všechny principy a zásady nemocniční péče. Velmi brzy zjistili, že chod dětské kliniky a nastavený systém péče o novorozence na intermediárním oddělení vylučuje možnost ataku neznámé osoby a zároveň vyloučili pochybení personálu dětské kliniky. Nařídili tedy opakovanou expertízu podaného léku, kterou tentokrát provedl Státní ústav pro kontrolu léčiv. Znalec zjistil, že lékárnice, která lék míchala, navýšila poměr účinné látky obsažených v léku na dvaceti násobek správného množství. Naštěstí nedošlo u malých pacientů k žádnému závažnému následku, což zkonstatoval znalec z oboru soudního lékařství, kterého vyšetřovatel přibral, aby posoudil zdravotní stav novorozenců.
 
Vzhledem k tomu, že nedbalostní jednání, kterého se lékárnice dopustila, nemá následek, nelze ho tedy hodnotit a posoudit jako trestný čin. Z tohoto důvodu jsme věc předali České lékárnické komoře k posouzení a případnému kárnému rozhodnutí.
 
mjr. Mgr. Ivana Ježková, 28. 1 2015, 8:00

vytisknout  e-mailem