Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Namísto výhodné investice přišel o více než milion korun

BEROUNSKO – Další člověk uvízl v síti podvodníků. 

Berounští policisté přijali 4. dubna oznámení od muže, který uvěřil falešným slibům podvodníka a který ho kontaktoval s příslibem výhodné investice s napojením na investičního robota. Podvodník ho přesvědčil, aby investoval do devizového obchodování. Postupně se mu poté pod falešnou legendou podařilo z poškozeného vylákat téměř milion a půl korun.

Policisté neustále upozorňují na podvodné praktiky podvodníků. V první řadě je třeba být maximálně obezřetný a přistupovat ke každé “výhodné“ nabídce jako k rizikové. Je třeba si na samotném počátku zjistit, do jakého obchodování se chcete pustit a jak celá investice funguje. V případě obchodování s kryptoměnou doporučujeme si zjistit i například co to samotná kryptoměna je.

PRAKTIKY PODVODNÍKŮ

Cílem všech podvodníků jsou vaše peníze. Útočníci pro důvěryhodnost svých nabídek často zneužívají známé osobnosti a společnosti. Tím zvyšují šance toho, že jim někdo sedne na lep. V případě nabídky vyplnění kontaktního formuláře se vám podvodník obratem ozve a začne z jeho strany intenzivní manipulace. Popřípadě se vám podvodník ozve sám od sebe. Ať tak či tak, cíl je stále stejný. Bude vás přesvědčovat o výhodnosti investice a výdělku závratných sum. Očarováni skvělým výdělkem pak oběti poskytnou podvodníkovi své osobní údaje, kopie osobních dokladů, předají přístupové údaje k internetovému bankovnictví a ke své platební kartě a nakonec umožní podvodníkovi vzdálený přístup do svého počítače.

CO TO JE VZDÁLENÝ PŘÍSTUP?

Jedná se o postup, který se v IT oblasti využívá ke vzdálenému přístupu k počítači nebo mobilnímu telefonu z jakékoliv lokality či části světa. V praxi to chodí tak, že pomocí aplikací a kódů poskytnete přístup dalšímu člověku k vašemu počítači a on má v tu chvíli přístup ke všem datům a souborům, které v něm máte. Zároveň může sledovat vaší činnost. Podvodníky je tento způsob často využíván.

BUĎTE OBEZŘETNÍ:

  • Neposkytujte vzdálený přístup k počítači a k mobilnímu telefonu nikomu koho neznáte.

  • Pamatujte na to, že pachatelé můžou zneužít a napodobit jakékoliv telefonní číslo a vydávat se tak za bankéře či policistu. Této trestné činnosti říkáme vishing.

  • Po telefonu neposkytujte nikomu své osobní údaje ani údaje k internetovému bankovnictví a k platební kartě – vaše údaje mohou pachatelé zneužít.

  • Neposkytujte nikomu, koho neznáte kopie svých osobních dokladů.

  • Nedoporučujeme plně věřit recenzím investičních společností – ty může napsat kdokoliv.

  • Volte pro zhodnocení peněz jen ověřené a renomované společnosti.

  • Pokud pod vlivem manipulace a strachu předáte podvodníkovi údaje ke svému bankovnímu účtu, neprodleně kontaktujte svou banku.

ZÁROVEŇ VARUJEME:

Nereagujte na telefonní hovory, SMS zprávy, e-maily, kde se vás někdo pokouší vmanipulovat do situace, že jsou vaše finanční prostředky v ohrožení a vy musíte udělat další kroky pro jejich záchranu. Kdyby byly vaše peníze v ohrožení, tak banka sama zareaguje a učiní další opatření. V případě pochybností vždy kontaktujte svou banku. Pokud Vás shora naznačeným způsobem již někdo kontaktoval, neváhejte se rovněž obrátit na  tísňovou linku Policie České republiky na čísle 158 a celou záležitost oznamte.

Za poslední 3 roky evidujeme nárůst IT kriminality i na okrese Beroun. V roce 2020 jsme evidovali 136 oznámení, v roce 2021 jich bylo 199 a v loňském roce jsme se dostali na číslo 220.

I přes veškerá vydáváná opatření a preventivní rady, je v tomto ohledu nejdůležitější vaše obezřetnost a opatrnost.

nprap. Simona Vacherlohnová
preventistka PČR ÚO Beroun
6. dubna 2023

vytisknout  e-mailem