Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Napadení dívky objasněno

Karviná: Policisté v krátké době případ objasnili.  

Intenzivní, nepřetržitá a opravdu mravenčí práce moravskoslezských policistů vedla k zadržení a obvinění muže, který má na svědomí napadení nezletilé dívky ze středy minulého týdne v Karviné. Muž je trestně stíhán pro pokus vraždy.
  
Ke skutku došlo minulý týden ve středu kolem 18. hodiny v Karviné-Novém Městě. Pachatel napadl nejdříve slovně skupinu čtyř dívek ve věku 10 až 16 let. Poté zaútočil nožem na jednu z nich. Jednalo se o nezletilou dívku, která ze skupinky vypadala nejmladší a nejslabší. Pachatel jí zasadil více ran do horní poloviny těla, tedy do míst, kde se nacházejí životně důležité orgány. Z toho lze usuzovat, že měl v úmyslu dívku usmrtit. Napadená byla bezprostředně ohrožena na životě, utrpěla mnohačetná bodnořezná poranění. Je potřeba konstatovat, že ostatní děti reagovaly na nastalou situaci přiměřeně a logicky. Když pachatel na dívku zaútočil, začaly sice utíkat, ale okamžitě zalarmovaly policisty. Dalo by se říci, že díky této reakci nebyl následek řekněme tak hrozný. Policisté na přijaté oznámení okamžitě zareagovali, ale pachatel stačil před příjezdem hlídky na místo uprchnout. Policisté poskytli zraněné dívce okamžitě první pomoc a vzhledem ke zraněním ji převezli do nemocnice.
 
Policisté začali neprodleně s prací na místě činu a souvisejícími neodkladnými a neopakovatelnými úkony, které by je mohly v co nejkratším čase dovést k pachateli. Zajistili místo činu, včetně stop, které vyhodnocovali a dosud vyhodnocují kolegové z odboru kriminalistické techniky a expertiz krajského ředitelství. Kriminalisté zajistili i nůž, který je s největší pravděpodobností vraždným nástrojem.
 
Kriminalisté věnovali případu maximální pozornost, pracovali 24 hodin denně. Jejich práci komplikoval nejeden faktor. Obětí byla nezletilá dívka a svědky ne o mnoho starší děti, což znamená, že policisté museli přizpůsobit veškerou činnost jejich věku. Věnovali se jim proto speciálně vyškolení kriminalisté. Dalším úskalím při pátrání po pachateli bylo to, že policisté neměli mnoho informací k podezřelému. Nepřetržitě však prověřovali veškeré informace a pohybovali se v terénu. Informace získané díky mravenčí práci je pomalu, ale jistě, začaly směřovat k jistému muži. Ten se ale pohyboval na různých místech, nezdržoval se na jedné adrese. Kriminalisté v pátrání neustávali a výsledkem bylo zadržení a obvinění 21letého muže z Karvinska.
 
Policisté muže vypátrali a zadrželi v sobotu dopoledne, což je vzhledem k minimu informací, kterým zpočátku disponovali, velmi krátká doba a dokladem jejich vynikající práce. Zadržený muž nekladl odpor. Ještě týž den ho kriminalisté obvinili z pokusu trestného činu vraždy. Hrozí mu trest odnětí svobody v rozmezí 15 až 20 let nebo výjimečný trest. V této chvíli je obviněný v policejní cele a byl podán návrh na jeho vzetí do vazby. K osobě pachatele tolik, že se jedná o 21letého muže z Karvinska, který je v současné době „v podmínce“ pro loupež. K motivu se prozatím nemůžeme vyjádřit, jedná se o záležitost obviněného a součást dalšího vyšetřování. Obviněný se k činu doznává.
 
Práce policistů na případu nekončí, i nadále intenzivně prověřují veškeré okolnosti a informace a probíhají další úkony trestního řízení.
 
 Policisté zaznamenali v kraji do současné doby – včetně tohoto skutku - 5 případů vražd (a pokusů). Moravskoslezští policisté všechny případy objasnili.
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
2. 5. 2011
 
                       
                                                                                                                     
------------------------------ původní informace z 28. 4. 2011        ---------------------------------------
Policisté prověřují napadení dětí
 
Karvinští policisté přijali včera navečer oznámení o napadení nezletilých dětí. Po příjezdu na místo začali neprodleně se shromažďováním informací. Vzhledem k závažnosti získaných informací, kdy se jedná o podezření ze zvlášť závažného zločinu, byl do Karviné přivolán také výjezd kriminalistů krajského ředitelství.
 
Policisté z „krajského výjezdu“ si věc převzali a ve spolupráci s karvinskými kolegy a dalšími policisty dosud intenzivně na případu pracují. Učinili co nejefektivnější opatření ke zjištění všech skutečností, zabránění případnému pokračování v trestné činnosti a dopadení pachatele. Již od počátku bylo potřeba učinit mnoho neodkladných úkonů, jako je například zajištění místa činu a stop. Kriminalisté pracovali a v podstatě pracují na místě, a nejen tam, dosud.
 
Mezi další úkony patří samozřejmě získávání od osob informací, které by mohly s případem souviset. Policisté pracují v tomto případě rovněž s dětmi, a proto je nutné přizpůsobit jim veškerou činnost. Kriminalisté se případu intenzivně a nepřetržitě věnují, ale i přes veškeré úsilí dosud pachatele nedopadli. Na dotazy ohledně zveřejnění popisu pachatele a průběhu skutku je možné odpovědět, že v této chvíli by bylo předčasné a netaktické informace zveřejňovat. To ale neznamená, že bychom popřípadě veřejnost v budoucnu neoslovili.
           
Policisté konzultují celou věc s Krajským státním zastupitelstvím v Ostravě. Jakmile budeme moci zveřejnit další informace, učiníme tak bez zbytečného odkladu.
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
28. 4. 2011
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem