Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Napomáhání k nelegálnímu pobytu

Jihočeský kraj - Příslušníci Odboru cizinecké policie odvedli obrovský kus profesionální práce. (Hlasová schránka 974 221 116) 

Příslušníci Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje, Odboru cizinecké policie odvedli obrovský kus profesionální práce v boji proti nelegálnímu pohybu osob na území státu Evropské unie.
 
Od roku 2008, ve spolupráci s dalšími sousedními zeměmi – Rakouskou spolkovou republikou a Spolkovou republikou Německo, objasnili rozsáhlou a propracovanou trestnou činnost skupiny osob z České republiky a Turecka, kteří podvodně a za úplatu, napomáhali k neoprávněnému pobytu tureckých občanů. Za uvedenou dobu, tedy nejméně pěti let, se pomocí administrativních úkonů přes naše území dostalo 85 osob. Do ČR fakticky přicestovala skupina 29 osob, zbytek se dostal dále na západ Evropy. Podezřelí falšovali údaje na dokumentech, o mnohých osobách ani nevěděli a přesto jim umožnili pohyb po Evropské unii.
 
Operativním šetřením se podařilo zjistit, že někteří občané Turecka jsou vedeni jako osoby s nežádoucím pobytem na území několika států, mnoho jich požádalo o politický azyl a po některých osobách bylo vyhlášeno pátrání v Schengenském informačním systému.
 
Hlavou uvedené skupiny byl občan turecké národnosti s pobytem na území EU a jeho „pomocníci“ čtyři občané České republiky (ve věku od 32 do 55 let). Aby zajistili vstup tureckým občanům, padělali úřední listiny a razítka, aniž by si uvědomili, komu skutečně umožnili vstup (mezi nimi byli Kurdové) a cíleně je dostávali do Schengenského prostoru. Za svou činnost dostali čeští podezřelý finanční odměny v řádek stovek eur a další bonusy.
 
Koncem června jim policisté sdělili podezření ze spáchání přečinu Napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky, kde v případě prokázání viny mohou být potrestáni odnětím svobody až na jeden rok a zákazem činnosti, v případě organizátora je trest až na tři léta.
 
nprap. Bc. Milan Bajcura, pisjc@mvcr.cz
4. července 2013

vytisknout  e-mailem