Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Narazil na policistu

Poté, co policista uslyšel zoufalé volání o pomoc, okamžitě konal. 

 “Narazil na policistu”
      
       77letá žena směřovala dne 15.9.2009, kolem 16.25 hodin, na nákup do obchodního centra v Ostravě-Zábřehu. Šla po ulici, poblíž tramvajové zastávky „Vodárna“ ji však znenadání někdo zezadu strhl z krku  dva řetízky s přívěsky ze žlutého kovu (cena předběžně stanovena na 8 500 korun) a dal se na útěk. Překvapená žena se otočila a uviděla neznámého prchajícího mladíka. Dle svého vyjádření byla seniorka „v šoku“, volala o pomoc a gestikulovala rukama, aby na incident upozornila.
      Zoufalé volání však zaregistroval ostravský policista, který v té době sice nebyl „ve službě“, ale okamžitě zareagoval. Muže počal pronásledovat a dostihl jej na ulici Gurťjevova. Policista prokázal svou příslušnost k Policii České republiky a vyzval podezřelého „jménem zákona, stůj“. Na výzvu muž zareagoval tak, že z kapsy vytáhl odcizené řetízky a odhodil je na chodník, k nohám policisty. Okamžitě se však dal na útěk. Podezřelý byl policistou dostižen a byl použit donucovací prostředek (hmaty, chvaty). Podezřelý však policistu kousl do ruky, ze sevření se tímto způsobem uvolnil.
      Útok na policistu však pokračoval neobvyklým způsobem. Muž vytáhl z kapsy injekční jehlu a touto policistu ohrožoval, snažil se jej bodnout, naštěstí se kriminalistovi podařilo uhnout. Současně policistovi muž vyhrožoval, že pokud se znovu přiblíží bodne jej a navíc je nakažen žloutenkou typu C. Policista zareagoval racionálně a velmi správně, vždyť při vyjmutí stříkačky z kapsy podezřelému vypadla také lžička (narkomany používaná k aplikaci  pervitinu). Nepochopitelnému útoku ustoupil, podezřelý z místa činu utekl.  Policista i přes své zranění ještě zajistil místo činu do příjezdu kolegů, provedl prověřování ke zjištění konkrétních informací vedoucích k podezřelému. Zajistil také odcizené řetízky. Policista s nasazením svého života i zdraví zakročil a přispěl k zadržení i objasnění série odsouzeníhodné majetkové trestné činnosti. Ještě po skutku totiž zjistil další skutečnosti k podezřelému.   
      Později bylo také zjištěno, že muž nejen neváhal zaútočit jehlou na policistu, ale při svém dalším protiprávním jednání si vybíral oběti, které se nemohly bránit. Většinou totiž útočil na seniorky.
Díky množství informací zjištěných při a po činu byl podezřelý muž zajištěn následný den, 16.9.2009, krátce před polednem. To už se však do prověřování zapojilo množství kriminalistů, jednalo se o osobu tzv. na pohybu.
Policejní komisař muži sdělil obvinění nejen pro trestný čin útok na veřejného činitele, ale také pro krádež. Muž je dále podezřelý, že v 17 případech odcizil (nebo se pokusil odcizit) ženám řetízky. Modus operandi byl vždy stejný. Vyhlédl si ve většině případů seniorku, využil momentu překvapení, strhnul na krku oběti připnutý řetízek (řetízky), většinou s přívěšky. Vzhledem k věku poškozených spolu s řetízky mizely přívěšky kříže či svatých. Převažovaly šperky ze žlutého kovu, v některých případech se jednalo o rodinné památky. Občas si měl muž vytipovat ženu s více řetízky na krku. Ke krádežím došlo od 2.7.2009 do 15.9.2009 (zákrok policisty). V některých dnech měl zaútočit i dvakrát (dne 5.8.2009, 13.7.2009). V jednom případě, žena po ataku upadla na zem, ztratila náušnici a způsobila si odřeniny. V dalším případě oběť rovněž upadla, naštěstí se nezranila. Místa činů odpovídala způsobu spáchání (využití momentu překvapení). Podezřelý měl útočit na zastávkách MHD a poblíž zastávek, před domem, u podchodu, v tramvaji (po stržení řetízku měl okamžitě vyskočit z vozu a dát se na útěk). Konkrétně se jednalo o Ostravu-Hrabůvku (Dr. Martínka, Plzeňská, Holasova, Horní), Ostrava-Zábřeh (Výškovická, Čujkovova, Plzeňská, Rodimcevova). Obětí se staly ženy ve věku od 86 let do 38 let (výjimka – pouze v jednom případě, ve většině případů se jednalo o ženy ve věku 61 – 76 let). Škoda, vzniknuvší odcizením či poškozením šperků, byla předběžně vyčíslena na zhruba 100 000 korun.
        K odsouzeníhodnému jednání podezřelého lze dále dodat, že muž byl v minulosti již odsouzen pro majetkovou trestnou činnost. Lékař také potvrdil infekční chorobu, jíž muž policistovi při útoku vyhrožoval. Policistu (pravděpodobně také jeho rodinu) tak čeká mnoho bezesných nocí, neboť lékaři stanoví či vyloučí diagnózu nakažení závažnou nemocí až po několika týdnech. Policejní komisař podal podnět ke vzetí 27letého muže z Ostravy do vazby. Na pachatele tohoto trestného činu pamatuje trestní zákon trestem odnětí svobody od jednoho do pěti let.
Kriminalista týmu Lovec reagoval velmi skromně „jinak jsem zakročit nemohl, vždyť podezřelý muž si vybral přece bezbrannou oběť – seniorku. Navíc vím, že zadržet „strhávače“ je poměrně náročný a nelehký úkol, právě pro specifičnost činu.“ Mou otázku, na případný následek, tedy nakažení vážnou infekční chorobou, bez rozmyslu zodpověděl: „možnost nakažení si nepřipouštím. Je to mé povolání, chránil jsem zoufalou, bezbrannou ženu“. A to i za skutečnosti, že policista je otcem a v současnosti se celá rodina bude muset přizpůsobit doporučením zdravotníků.

      Ředitel Městského ředitelství policie Ostrava, plk. Mgr. Tomáš Landsfeld ocenil zakročujícího policistu  nejen verbálně, nýbrž také finanční odměnou. K věci ředitel  dodal "jsem potěšen skutečností, že  můj tým tvoří muži a ženy na svém místě. Zvláštní poděkování však patří také jejich blízkým a rodinám za nesmírnou trpělivost a podporu, neboť právě oni nejlépe vědí, jak náročné je soužití s někým, kdo zasvětil život pomoci druhému. Bez těchto zapálených lidí by ostravské městské ředitelství nejen dobře nefungovalo, ale nebylo by ani životaschopným. Jen každodenně skvěle odvedená práce, bez ohledu na jakékoliv další faktory, zajišťuje nejlepší výsledek."

       Zakročující policista však vyjma okamžitého poděkování bude pravděpodobně nominován také na každoroční ocenění ředitele Městského ředitelství policie Ostrava, v kategorii "příkladný čin roku". Policisty, kteří jsou za významné skutky v průběhu celého roku na titul nominováni a vybráni, pak ředitel dále ocení zvláštní cenou. 

 

vytisknout  e-mailem