Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Náročný rok pro cizineckou policii

KRAJ VYSOČINA - Migranti se často ukrývali v kamionech 

Policisté z odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina zaměřovali loni svoji činnost v rámci běžného výkonu služby a při mimořádných bezpečnostních opatřeních zejména na problematiku odhalování nelegální migrace. Jejich každodenní služba se orientovala také na oblast nelegálního zaměstnávání cizinců. Velkou měrou se policisté odboru cizinecké policie podíleli na zajištění provozu Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině. Kromě toho byli policisté cizinecké policie vysíláni na zajištění chodu registračního velkokapacitního centra pro migranty zřízeného v Břeclavi a na plnění úkolů v rámci dočasného znovuzavedení kontrol na státních hranicích se Slovenskou republikou v souvislosti se zvýšenou migrační vlnou cizinců ze třetích zemí.

Na základě vyhodnocených poznatků a vývoje tranzitní nelegální migrace jsou na teritoriu Krajského ředitelství policie kraje Vysočina vyhodnoceny dlouhodobě jako rizikové lokality dálnice D1 (Brno - Praha) a silnice  I/38 (Znojmo – Jihlava – Havlíčkův Brod). Obě komunikace byly v minulých letech využívány k transportu migrantů ze třetích zemí do cílových destinací, zejména do Spolkové republiky Německo a skandinávských zemí. K přepravě migrantů byla využívána i nadále mezinárodní kamionová a autobusová doprava, dále osobní a dodávková motorová vozidla. Pozornost při každodenním výkonu služby jsme proto věnovali především těmto vozidlům, a také mezinárodním autobusovým linkám projíždějícím Krajem Vysočina.

„Uplynulý rok byl výkon služby cizinecké policie zásadním způsobem ovlivněný konfliktem na Ukrajině, který měl za následek vlnu občanů Ukrajiny, kteří prchali před válkou na naše území.  V souvislosti s tím vzniklo Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU), kde se policisté cizinecké policie velkou měrou podíleli na jeho nepřetržitém provozu. Právě zajištění provozu bylo z hlediska plánování služeb velmi náročné a pro policisty odboru cizinecké policie vyčerpávající.  Šlo zejména o proces udělování víz za účelem dočasné ochrany státním příslušníkům Ukrajiny. Policisté cizinecké policie na Vysočině udělili v roce 2022 více jak 8 000 víz tohoto typu,“ doplnil plk. Mgr. Oldřich Chaloupka, vedoucí odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.

Loňský rok byl také rokem bezprecedentního nárůstu tranzitní nelegální migrace. Odbor cizinecké policie řešil v uplynulém roce celkem 72 případů záchytu tranzitujících nelegálních migrantů přes území České republiky. V celkovém součtu se jednalo o 375 osob. V dalších 36 případech pak policisté odboru cizinecké policie realizovali navíc 214 migrantů, kteří byli vzhledem vysokým počtům přerozděleni ze záchytů migrantů na teritoriu Jihomoravského a Zlínského kraje. Na území Kraje Vysočina bylo zachyceno 161 migrantů. V drtivé většině šlo o záchyty na dálnici D1 (Brno - Praha). K přepravě migrantů byla využívána dodávková a nákladní motorová vozidla, případně osobní motorová vozidla. Cizinci cestovali zejména ukryti na ložné ploše návěsů kamionů nebo na nápravě kamionů, případně k přepravě využívali osobní automobily.  Cestovali většinou bez cestovního dokladu a patřičného povolení k pobytu na území členských států EU. Na území České republiky byli dopraveni z území sousedních států Rakouska nebo Slovenska. Nejpočetněji byli zastoupeni migranti pocházející ze Sýrie, Turecka a Bangladéše. V devatenácti případech jsme pak zahajovali úkony trestního řízení s „převaděči“ podezřelými z přečinu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice migrantům.

V roce 2022 bylo odborem cizinecké policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina zahájeno celkem 239 správních řízení ve věci správního vyhoštění z území členských států. Jde o 85% nárůst oproti roku 2021. Jednalo se o cizince, kteří na našem území pobývali nelegálně, tedy bez patřičného víza či povolení k pobytu nebo procházeli evidencí nežádoucích osob anebo vykonávali pracovní činnost, pro kterou neměli povolení. Z hlediska státní příslušnosti bylo nejvíce případů správních řízení vedeno s občany Ukrajiny, Bangladéše a Maroka.

Policisté odboru cizinecké policie na Vysočině zjistili loni 432 případů, kdy cizinci porušovali pobytový režim a neoprávněně pobývali na území České republiky. Postupem podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 604/2013 (tzv. Dublinské řízení) jsme v roce 2022 zahájili řízení v sedmi případech a ve 44 případech byla podána žádost o převzetí cizinců v rámci „Readmisních dohod“ s jinými státy. V uplynulém roce bylo 110 cizinců zajištěno a poté umístěno v  zařízeních pro zajištěné cizince k realizaci správního vyhoštění z území České republiky.

Pokud se týká dalších činností, policisté odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina se zaměřovali na padělky veřejných listin a cestovních dokladů, a také na odhalování pachatelů trestné činnosti souvisejících s převaděčstvím migrantů. Policisté z oddělení dokladů a specializovaných činností odboru cizinecké policie prováděli loni specifické činnosti zaměřené na zkoumání pravosti cestovních dokladů, řidičských průkazů, ale i dokladů předkládaných cizinci při žádostech o pobyt na území České republiky. Během výkonu služby, zejména při pobytových a silničních kontrolách, bylo v loňském roce zjištěno 23 neregulérních dokladů. Jednalo se především o padělané řidičské průkazy a průkazy totožnosti osob ze států Evropské Unie. V 70 případech byla zpracována dokumentace pro Národní centrum pro kontrolu dokladů Ředitelství služby cizinecké policie v souvislosti s nalezenými, zaslanými nebo postoupenými doklady a neregulérními doklady.

Během roku 2022 bylo jednotlivými odděleními odboru cizinecké policie provedeno celkem 8 588 pobytových kontrol, z čehož 414 pobytových kontrol bylo provedeno v zařízeních poskytujících ubytovací služby, 466 kontrol v objektech pro výdělečnou činnost a 7 708 ostatních kontrol. V rámci všech pobytových kontrol bylo zkontrolováno bezmála 23 000 cizinců. Na úseku přestupkového jednání bylo v roce 2022 řešeno celkem 3 674 přestupků, z toho podle zákona o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů 2 404 přestupků a 1 270 podle jiných zákonů. V 63 případech byly přestupky oznámeny správnímu orgánu, kdy šlo především o oznámení porušování ochranných opatření ze strany cizinců. Součinnostní akce zaměřené na potírání nelegální migrace, nelegální práce a dodržování jednotlivých ustanovení zákona o pobytu cizinců na území České republiky byly prováděny ve spolupráci s pracovníky oblastního inspektorátu práce, živnostenského úřadu, celního úřadu a dalšími složkami policie.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí
20. leden 2023

vytisknout  e-mailem