Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Národní jednotka cíleného pátrání v jednom dni realizovala zadržení dvou pachatelů závažné trestné činnosti

Jedno zadržení proběhlo ve středu v malé vesnici na Zlínsku, kde se skrýval cizinec odsouzený před dvaceti lety k desetiletému trestu odnětí svobody, druhé nedaleko Znojma, kde byl zadržen muž podezřelý z vraždy ve Vídni. 

Muž, který dvacet let unikal, byl označen příznakem nebezpečného pachatele a to nejen díky drogové trestné činnosti za kterou byl odsouzen, ale také díky vysoké zdatnosti v bojových sportech. Proto se na zadržení podílelo několik složek policie ze dvou krajů. Součástí operace bylo nejen několik policistů cizinecké policie ze Zlína, včetně tamních kriminalistů a psovoda se psem, ale také policisté z brněnské zásahové a pořádkové jednotky a ze vzduchu celou situaci monitoroval dron letecké služby.

Důkladná příprava se vyplatila a vedla k rychlému a bezpečnému zadržení uprchlíka v jednom ze dvou vytipovaných domů v obci. Během zadržení policisté použili kromě hrozby zbraní, hmaty a chvaty. Po dvaceti letech skrývání se tak muž ocitl v poutech a byl převezen do věznice.

Jen pár hodin po objevení těla v jednom z vídeňských hotelů zadržela jihomoravská zásahová jednotka společné s policisty z odboru cíleného pátrání ÚSKPV, zapojených do evropské sítě ENFAST, na Znojemsku muže podezřelého z vraždy. Právě zapojení do sítě jednotek cíleného pátrání, stejně tak jako rychlá informační výměna a podpora cestou SIRENE, kterou zajišťují policisté z ředitelství pro mezinárodní policejní spolupráci, umožnilo   tak extrémně rychlý zásah.

Prakticky ještě nebylo ukončeno prvotní pátrání na místě činu a podezřelý již byl v poutech a na cestě do věznice. Díky tomu, že jsme součástí EU, které umožňuje rychlé předávání zločinců v rámci evropského zatykače, nebude předání muže rakouským kolegům trvat déle než několik týdnů.

kpt. David Schön
25. července 2024

vytisknout  e-mailem