Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Nasazení speciální pořádkové jednotky

Moravskoslezský kraj - Do míst zasažených povodní v Ústeckém kraji vyrazili policisté speciální pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje.  

    

RYCHLÁ NAVIGACE 
odjezd speciální pořádkové jednotky, návrat speciální pořádkové jednotky

ODJEZD      

     Do míst zasažených povodní v Ústeckém kraji dnes vyrazili policisté speciální pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje. Již v prvních hodinách povodní byli moravskoslezští policisté připraveni pomoci kolegům z kterékoli povodní zasažené části země. Stále je zapotřebí střežit určitá místa a zamezit tak případnému rabování, chránit majetek, stejně jako pomoci při zajištění dopravní situace.
      Do Ústeckého kraje odjelo 8. 6. 2013 víc než 40 policistů speciální pořádkové jednotky Moravskoslezského kraje, vybaveno příslušnou a potřebnou technikou ke službě v místech zasažených povodní. Mezi nasazenými policisty jsou například specialisté na práci ve výškách, na vodních hladinách či zdravotníci. Několik vozů s sebou transportuje též obleky pro práci ve vodě, batohy první pomoci, svítilny, žebříky, celty, lezecké vybavení, vybavení na vodní záchranářství, náhradní zdroje energie, nářadí nutné k odstraňování následků povodní. Moravskoslezští policisté s sebou vezou též ponorný člun i raft, na místo odjela rovněž dvě speciální vozidla. První mobilní kontaktní a koordinační centrum je využíváno ke koordinaci činností na místě. Druhé mobilní monitorovací centrum je využíváno k monitorování bezpečnostní situace. Vůz je vybaven i termovizní. Díky této technice je možné detekovat pachatele majetkové trestné činnosti i v nepřehledném terénu, je tak významným pomocníkem právě ke střežení evakuovaných míst a eliminaci případného rabování. Dosah kamer je v rozsahu zhruba 1 km, efektivně tak lze střežit nemalé území, přičemž potencionální protiprávní jednání je rovněž dokumentováno.
 zvětšit
 zvětšit
 
      Moravskoslezští policisté směřují do Ústí nad Labem, vzhledem k neustálému vývoji situace budou síly i prostředky nasazeny dle aktuálního stavu. V týmu jsou i policisté, kteří v předchozích letech zasahovali v našem teritoriu při minulých povodních. Někteří se podíleli na záchraně lidí při povodních na Novojičínsku, konkrétněji v Jeseníku nad Odrou, Hladkých Životicích. Po evakuacích pak střežili předmětná místa, aby chránili majetek lidí. Zkušenosti však tito policisté získali i při zásazích na místech různých havárií či dalších hromadných neštěstí.
 zvětšit
 zvětšit
 
      Nasazené skupině velí policista ppor. Bc. Milan Čižmár. Na dotaz odpovídá, že i přes zkušenosti, které získali právě v předchozích letech při zákrocích v našem, povodněmi zasaženém kraji, je každá taková situace jakýsi „krok do neznáma.“ Policisté absolvují speciální výcvik, mají zkušenosti z předchozích akcí, nicméně každá situace je jiná, reagovat je nutné dle aktuálního stavu. Ze své praxe dodává, že krizové podmínky lidi stmelí, fungují jako tým s jediným cílem, pomoci. Další policisté speciální pořádkové jednotky zůstávají připraveni k případné následné pomoci či potencionálnímu zákroku či nasazení.
 
                                                                                                               
                                                                                      por. Mgr. Gabriela Holčáková
                                                                                                komisař preventivně informačního oddělení
Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje
8. 6. 2013

Mediální ohlas

OSTRAVA ONLINE
MORAVSKOSLEZSKÝ DENÍK
ČESKÝ ROZHLAS - RADIOŽURNÁL (STOPÁŽ 02.00 - 03.00 MINUTA)
TELEVIZE NOVA  (STOPÁŽ 09.10 - 10.28 MINUTA)


 NÁVRAT

     Po čtyřech dnech služby v záplavami zasaženém Ústí nad Labem se zpět do Moravskoslezského kraje vrátil 11. 6. 2013 tým speciální pořádkové jednotky. Na prakticky permanentní službu, přerušenou několika hodinami spánku, byli policisté připraveni. Fyzické vypětí, dle jejich slov, nebylo zásadní. Mnohem obtížnější byla psychika, po několika dnech byly mnohé situace plné emocí. Lidé na místě ocenili nejen praktickou pomoc, ale třeba i možnost komunikace s policisty, kteří pak vyslechli různé životní strázně lidí, jejichž domovy byly povodněmi zasaženy opakovaně a řešili existenční dilema.  Jakýkoli slovní kontakt, projevení účasti, obyvatelé ocenili.
      Moravskoslezští policisté zejména střežili původně zaplavená místa a následně se podíleli také na likvidaci povodňových škod. Speciální pořádková jednotka je pro tyto situace dostatečně vybavena potřebnými technickými prostředky.
Velící skupiny ppor. Bc. Milan Čižmár je s vykonanou službou spokojen. Konstatuje, že udržet si pozornost, vykonávat službu zodpovědně, bylo často, vzhledem k podmínkám, obtížné. Výraznou roli sehrávalo nezřídkakdy  psychické vypětí lidí.
 zvětšit
 zvětšit
 
      Dále velící hodnotí spolupráci se štábem, který činnost policie na místě řídil. Veškeré nasazené složky měly k dispozici obratem všechny dostupné informace, díky kterým pak mohly činnost vykonávat ideálně. Logistické zajištění celé akce charakterizuje ppor. Čižmár jako špičkové, pokud by musel někdo v budoucnu organizovat další taková opatření v souvislosti s těmito neočekávanými událostmi, může se v Ústeckém regionu učit i inspirovat.
     Situace se uklidňuje, stabilizuje, zásadní pro tento region bude nyní odstraňování povodňových škod. Z místa moravskoslezští policisté odjížděli s přáním, aby se obdobné živelné katastrofy vracely do našeho života co nejméně, pokud možno vůbec.
Stav k 11. 6. 2013 – 16.15 hodin.
 zvětšit
 zvětšit
 
      Dne 11. 6. 2013 bylo během několika hodin devět policistů, kteří se vrátili z Ústí nad Labem, nasazeno znovu. Tentokrát byla celkem 14 členná skupina speciální pořádkové jednotky pod velením opět ppor. Čižmára povolána ve večerních i nočních hodinách na Karvinsko. Policisté využili raftu v  zatopené oblasti Závady. Místo bylo již zalito vodou a to i v oblasti, kde jsou situovány tři rodinné domy. Bylo nutno kontaktovat jejich obyvatele a zjistit, zda nejsou ohroženi na zdraví či životech. Situace se však vyvíjela, nakonec nebylo nutno tyto obyvatele evakuovat. Díky včasné informaci si však obyvatelé mohli přeparkovat vozidla na vyvýšená místa, která voda nezasáhla a nedošlo tak ke škodám na majetku (konkrétněji v souvislosti se zatopením těchto vozů, přitom jejich hodnota přesahuje 1 000 000 korun).
      Dále policisté speciální pořádkové jednotky spolu s policisty obvodních oddělení monitorovali předmětné území a podíleli se na řízení dopravy ve vodou zatopené lokalitě Karvinska.
 
 

                                                                                     por. Mgr. Gabriela Holčáková
                                                                                                komisař preventivně informačního oddělení
Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje
12. 6. 2013


Mediální ohlas

ČESKÁ TELEVIZE


 

vytisknout  e-mailem