Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Napjaté mezilidské vztahy

ZNOJEMSKO: Denně vyjíždíme řešit různé schválnosti a hrubé jednání. 

     Denně volají na linku tísňového volání o pomoc ženy, muži i děti, které slovně nebo fyzicky napadá někdo z příbuzných a známých. Letos jsme na Znojemsku a Moravskokrumlovsku pomáhali zklidňovat napjaté mezilidské vztahy již čtrnáctkrát. Jedná se o přestupky proti občanskému soužití. Útočníci jednají většinou pod vlivem alkoholu a v nočních hodinách. 

     Např.:
- V obci Skalice se do sebe pustili přímo na ulici dva muži. Skončilo to naštěstí jen roztrženou mikinou.
- Ve Znojmě slovně napadal muž svoji manželku a syna doma v bytě. Ve stejném městě se na nás také obrátil muž v rozvodovém řízení. Matka jeho dětí mu totiž bránila setkání se svými dětmi. Jiná žena ze Znojma měla opačný problém. Té zase vulgárně nadával bývalý druh, když chtěla mluvit se svými dětmi.  
- V Moravském Krumlově začal manžel slovně a potom i fyzicky útočit na svoji ženu, když se vrátila ráno ze zaměstnání.
- V obci Vítonice chtěl otec fyzicky napadnout svého syna. Po příjezdu policejní hlídky se uklidnil a svého jednání litoval.
- V Hrušovanech nad Jevišovkou bouchal manžel na dveře domu a v opilosti se dožadoval otevření. Když mu žena neotevřela, vyhrožoval ji po telefonu.
- V obci Žerotice napadl fyzicky syn přítele své matky.
- V obci Olbramovice fyzicky napadl v rodinném domě manžel manželku. 

     Ten, kdo úmyslně naruší občanské soužití vyhrožováním újmou na zdraví, drobným ublížením na zdraví, nepravdivým obviněním z přestupku, schválnostmi nebo jiným hrubým jednáním, se dopouští přestupku. Jeho nevhodné a zároveň protizákonné chování se pak projednává ve správním řízení a hrozí mu několikatisícová pokuta.

zpracovala: por. Mgr. Lenka Drahokoupilová

   

vytisknout  e-mailem