Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Násilí proti úřední osobě

Muž nedbal ani výzev s výstrahou 

     K pronásledování 34 letého řidiče osobního vozidla, které skončilo havárií a dvěma vyrovnými výstřely, došlo 16. září 2012 kolem druhé hodiny po půlnoci.
     Službu konající hlídka  policistů rokycanského obvodního oddělení si povšimla projíždějícího vozu CITROËN Xantia v katastru obce Mýto. Řidiče hodlali policisté zkontrolovat, proto se za vozem vydali s použitím světelného nápisu vyzývajícím k zastavení. Motorista však neragoval a pokračoval riskantní rychlou jízdou dále  na Holoubkov, Svojkovice a  Volduchy. O případu  byly okamžitě vyrozuměny i další hlídky. Řidič pronásledovaného vozu pokračoval dále směrem na Litohlavy a Smědčice. Zde ho nezastavilo ani další služební vozidlo, které tvořilo v komunikaci zátaras. To po travnatém pásu objel a pokračoval dále směrem na Chrást. Na místním mostu přes vodní tok pak poškodil  stojící služební vůz spolupracujícíh kolegů z Plzně severu, kteří vytvořili další zábranu. Poté odbočil ze silnice, již zřejmě nezvládl řízení a poblíž potoku havaroval. Okamžitě se dal před policisty na útěk. Skočil do potoka a plaval na druhý břeh. Policisté jej však "neztráceli z očí" a ve vodě jej neustále pronásledovali.  Od  útěku  neodradila pronásledovaného ani  výzva od upuštění od jeho protiprávního jednání s výstrahou, že bude použito donucovacího prostředku. Policista proto v souladu se zákonem o Policii ČR použil donucovací prostředek "varovný výstřel".  Muž opět nereagoval. Jeho kroky zastavil až po další výzvě s výstrahou druhý varovný výstřel. 
     Všechny okolnosti případu a rozhodné skutečnosti jsou nyní šetřeny rokycanskou službou kriminální policie a vyšetřování pro podezření ze spáchání zločinu násilí proti úřední osobě.
 

nprap. Bc. Jana Tomková
17.9.2012

vytisknout  e-mailem