Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Násilníci byli obviněni, tři jsou ve vazbě

Karviná - kriminalisté objasnili několik loupežných přepadení 

V posledních dnech policisté Služby kriminální policie a vyšetřování Karviná objasnili několik loupežných přepadení spáchaných v karvinských ulicích. Pachatelé jsou zadrženi a obviněni, někteří jsou už ve vazební věznici.


 V minulosti netrestaný 25letý mladík v lednu přepadl 46letou ženu. V městské části Hranice na ulici Mendelova poškozenou oslovil, aby mu dala kabelku. Po odmítnutí se začali přetahovat. Po prasknutí ucha kabelky pachatel se svým lupem z místa utekl. Žena přišla o mobilní telefon, doklady, peníze a osobní věci. Škodu vyčíslila na 3 900 Kč

Během vyšetřování kriminalisté mladíkovi prokázali, že už v prosinci na stejném místě vytrhl z ruky kabelku 51leté ženy.

Policejní komisařka proti 25letému pachateli zahájila trestní stíhání a obvinila ho ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupeže a přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměňování platebního prostředku. Dále si mladík vyslechl i obvinění ze spáchání krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměňování platebního prostředku.


 Na jiném místě přepadávali druzí

Další přepadení má na svědomí skupina pachatelů ve věku od 19 do 22 let z Karviné. Nejdřív dva pachatelé (20 a 22) v polovině února na Zakladatelské ulici oslovili procházejícího 21letého mladíka a zeptali se na čas. Poškozený odpověděl, že neví. Mladší ze dvojice násilníků neváhal, mladíka chytil za rameno, a přikázal, aby byl potichu. Pod pohrůžkou použití nože mladíka donutil vytáhnout z kapes všechny věci. Mladíka ještě prohledali a odcizili mobilní telefon a peníze.

O pár dní později si skupina násilníků vytipovala další oběť. Tentokrát 22letý pachatel společně s 19letým přepadl 20letého mladíka. Znovu na Zakladatelské ulici ho oslovili s otázkou na místní diskotéku. Po záporné odpovědi, mladíka chtěli udeřit pěstí do obličeje, ráně se vyhnul. Chytili ho do tzv. kravaty a prohledali. Před útěkem mu odcizili mobilní telefon a kšiltovku.

Policejní komisař proti pachatelům ve věku 19, 20 a 22 let zahájil trestní stíhání a obvinil je ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupeže. Nejstaršímu přibylo obvinění ze spáchání přečinu krádeže. V průběhu vyšetřování mu byla prokázána krádež ze skladu. Kde odcizil přepravky s plnými láhvemi nealkoholického nápoje v hodnotě 750 Kč.

Všichni v minulosti byli již trestáni. Trestní stíhání za uvedené loupeže je vedeno vazebně, všichni byli převezeni do vazební věznice.

A loupil i mladý pachatel

Hned na začátku března jiný pachatel, tentokrát 17letý mladík z Karviné zezadu přepadl 69letou ženu. V inkriminovaný den žena šla před osmou hodinu večer domů po třídě Osvobození. Pachatel vyběhl ze křoví, ženu srazil a přetahoval se s ní o její kabelku. Nakonec kabelku upustila a pachatel i s lupem utekl. Paní přišla o mobilní telefon, peníze, doklady a osobní věci.

Mladistvému pachateli komisař sdělil obvinění ze spáchání provinění zvlášť závažného zločinu loupež. Mladík v minulosti nebyl trestán, jeho stíhání je vedeno na svobodě.

Všem výše uvedeným násilníkům hrozí až desetileté vězení, u 17letého pachatele to může být polovina trestu. Mladíkovi hrozí až pětileté odnětí svobody.

por. Mgr. Zlatuše Viačková, komisař skupiny tisku a prevence Karviná

10. března 2015


 


 


 


 

vytisknout  e-mailem