Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Násilníci byli vykázáni z domů

HODONÍNSKO: Policisté domácí násilí netolerují. 

Policisté na Hodonínsku násilníkům a domácím tyranům rozhodně nejsou nakloněni. To potvrzují i počty vykázaných osob v uplynulém týdnu. Od pondělí do pátku v rámci celého okresu vykázali ze společného obydlí celkem pět násilníků. Ve všech pěti případech to byli muži, kteří dlouhodobě týrali a ohrožovali svoji rodinu, rodiče či partnery. Policisté je ze svého bydliště vykázali na dobu deseti dnů. V tomto čase se domů nesmí vrátit, ani svoji rodinu kontaktovat. V opačném případě jim hrozí trestní stíhání za trestný čin Maření výkonu úředního rozhodnutí.

V roce 2010 byly na Hodonínsku vykázány celkem tři osoby, v roce 2009 jich bylo devět. 

Jedním z vykázaných byl sedmadvacetiletý muž z Hodonínska. Ten je uživatelem pervitinu a podle vyjádření rodičů je syn ohrožuje již asi měsíce. Bývá bezdůvodně agresivní, krade rodičům peníze a několikrát je měl dokonce ohrožovat nožem. Situace vygradovala tento týden, kdy rodičům vyhrožoval zabitím a to střelnou zbraní, kterou přikládal k hlavě oběma rodičům. Policisté tohoto muže obvinili z trestných činů Krádeže a  Nebezpečné vyhrožování. Potrestán může být odnětím svobody na jeden rok až pět let.

Dalším z vykázaných mužů je čtyřiapadesátiletý muž z Hodonína, který dlouhodobě týral svoji starou matku. Jeho agresivita vybíjená se na matce trvala od roku 2005 až do současnosti. Ve společném bytě ji nejčastěji pod vlivem alkoholu slovně i fyzicky napadal. Nadával jí vulgárními výrazy, urážel na cti a vyhrožoval jí zabitím, přičemž vůči ní užíval i fyzického násilí. Vše probíhalo za takových okolností, že v matce vzbudil důvodnou obavu o svůj život. Nezřídka matka od svého syna utržila takové rány, po kterých jí zůstávali na těle modřiny. Tento násilník byl obviněn z trestného činu Týrání osoby žijící ve společném obydlí. Potrestán může být odnětím svobody na dvě léta až osm let.

Dramatické vyvrcholení měl i případ domácího násilí ze Strážnicka. Dlouhodobé týrání rodinných příslušníků ukončili až policisté, kteří šestapadesátiletého muže na deset dnů vykázali z domu. Tento muž nejméně od roku 2005 opakovaně verbálně a později i fyzicky napadal svoji manželku a dceru. V době, kdy byl pod vlivem alkoholu byl agresivní a dcera i manželka ze strachu raději odcházely z domu. Přičemž jeho agresivita měla stupňující se intenzitu, až jim začal vyhrožovat zabitím. Takzvanou poslední kapkou byla událost, kdy křičel na dceru a manželku, že s nimi zatočí a že je postřílí. Své dceři dokonce ke krku přiložil šroubovák, naznačoval, že ji píchne a přitom řval, že ji zabije. Obě týrané ženy našly odvahu a přivolaly policisty. Ti muže zadrželi a odvezli k výslechu. Zároveň jej obvinili z trestného činu Týrání osoby žijící ve společném obydlí. Potrestán může být odnětím svobody na dvě léta až osm let.

Všechny zjištěné případy ukazují na fakt, že domácí násilí bývá dlouhodobé a před okolím utajené. Často se tak může vyhrotit až do tragických událostí nebo vyhrožování usmrcením. Proto policisté apelují na všechny oběti obdobného jednání, aby se se svým problémem neukrývaly a snažily se jej včas vyřešit. Pomoci mohou i přiložené informace.

nprap. Petr Zámečník, 11. 2. 2011

Odkazy do noveho okna

DONA_leták1

DONA_leták1 

Detailní náhled

DONA_leták2

DONA_leták2 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem