Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Násilník skončil ve vazbě

Domácí násilí nesmí být tabu 

Policejní komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Trutnově v úterý 27. července 2010 sdělil obvinění ze spáchání zločinu týrání osoby žijící ve společném obydlí a přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání dvaadvacetiletému muži z Trutnovska. Provedeným šetřením se policistům podařilo zjistit, že mladík měl nejméně od roku 2007 týrat svou matku, kterou měl hrubě urážet a vyhrožovat jí fyzickou újmou. Navíc měl při svých záchvatech vzteku poškozovat zařízení bytu a jeho vybavení.


Mladíkovo nepřijatelné chování vyvrcholilo v neděli 25. 7. 2010, kdy měl ve společně obývaném bytě fyzicky napadnout svou matku, které způsobil zranění na hlavě. Po lékařském ošetření napadená maminka celou záležitost oznámila místním mužům zákona. Policisté na místě provedli výslechy zúčastněných osob, ohledání místa činu a šetření v nejbližším okolí. S ohledem na předcházející útoky policisté usoudili, že by „synáček“ mohl nebezpečný útok proti životu, zdraví a lidské důstojnosti opakovat. Z uvedeného důvodu muži zákona vykázali agresivního jedince ze společného obydlí.
Vykázání je právní akt, který reaguje na případy domácího násilí. Cílem tohoto institutu je chránit ohroženou osobu a zamezit dalšímu násilnému jednání agresora, který s ohroženou osobou sdílí společné obydlí. Vykázání trvá po dobu 10 dnů. V uvedeném období se musí agresor zdržet vstupu do společného obydlí a styku s navrhovatelem. Jestli-že by vykazovaná osoba nařízení porušila, lze toto chování postihnout jako přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.
Obviněný mladík měl porušit uvedené nařízení o vykázání v pondělí 26. 7. 2010, kdy měl oknem vniknout do bytu, kde setrval do úterního rána. Policisté protiprávní jednání zaprotokolovali pro podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Policejní komisař z uvedeného protiprávního jednání mladíka obvinil a podal Okresnímu státnímu zástupci návrh na vzetí obviněného do vazby. Soudce okresního soudu na základě písemného slibu daného obviněným na tohoto vazbu neuvalil a propustil jej na svobodu.
V úterý ráno 3. 8. 2010 úpičtí policisté zjistili, že „výtečník“ slib, který dal soudci, opět porušil a pokusil se opětovně vniknout do společného obydlí. Následovalo opět obvinění ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Mladík opětovně stanul před soudcem, kterému již zřejmě došla trpělivost. Ve čtvrtek 5. 8. 2010 si obviněný mladý muž vyslechl rozhodnutí o uvalení vazby a policejní hlídka eskortovala neponaučitelného jedince do jedné z vazebních věznic.
Každý agresivní jedinec by si na základě shora uvedeného případu měl uvědomit, že trpělivost pracovníků justice není nekonečná.

Co je vlastně domácí násilí:
jedná se o protiprávní jednání, kdy Vás blízká osoba uráží, ponižuje, fyzicky Vás napadá a požaduje naprostou kontrolu nad vším, co děláte. V případech domácího násilí neváhejte a hledejte radu, podporu a pomoc. Jestliže se bojíte celou věc oznámit policii, požádejte o pomoc někoho z nejbližších, přátel či náhodných kolemjdoucích. Domácí násilí bolí dvojnásob, protože přichází opakovaně v podobě hrubých slov, která vycházejí z úst blízkého člověka, v podobě fyzických útoků a ran, které rovněž rozdávají ruce někoho blízkého. Nenechte si ubližovat, žádný agresor nemá právo rozhodovat o Vašem životě.

Vykázání - Hlava VII. Zákon O Policii ČR č. 273/2008 Sb. ve znění pozdějších předpisů
Zákon O Policii ČR č. 273/2008 SB. ve znění pozdějších předpisů

nprap. Udo Ertner, por. Bc. Jiří Prouza
6. 8. 2010

vytisknout  e-mailem