Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Našli další způsob, jak získat peníze od seniorů

LIBEREC - Zaznamenali jsme několik případů podomního prodeje spořiče vody tzv. perlátorů. Za provedenou práci prodejci účtují seniorům nemalou finanční hotovost. 

Senioři by se měli mít opět na pozoru, neboť se našli další vychytralí prodejci, kteří našli další způsob, jak ze starších osob snadno a rychle získat peníze. 

Od počátku letošního roku jsme v Liberci jsme zaznamenali několik případů podomního prodeje spořičů vody tzv. perlátorů. Celkem se jedná zatím o tři případy, které se všechny odehrály v liberecké městské části Vratislavice nad Nisou. Jeden případ jsme zaznamenali v ulici Olbrachtova a dva v ulici Aloisina výšina. Průběh podomního prodeje byl ve všech případech podobný. Pod záminkou kontroly vody se neznámý muž vetřel do bytu starších osob a v bytě jim namontoval s jejich souhlasem spořiče. Ještě než se objevil u jejich dveří, zavolal jim zpravidla na jejich pevnou telefonní lilnku. Následně si za provedenou práci účtoval nemalou částku ve výši 1.000,- korun. Na tuto částku vystavil fakturu, kde bylo uvedeno i razítko firmy. Muž, který do bytu vstupoval, měl cizí přízvuk. 

Ve chvíli, kdy se případy začali zabývat policisté z obvodního oddělení Liberec - Vratislavice, provedeným šetřením zjistili, že firma uvedená na fakturách, existuje na dané adrese pouze fiktivně a fyzicky se na této adrese nenachází. Na adrese, která je na fakturách uvedena, sídlí firma, která je správcem budovy a příbírá pouze zásilky firem, které jsou na této adrese uvedeny. 

Vzhledem k tomu, že senioři dobrovolně pouštějí prodejce do bytu, nechají si vyměnit regulátor na vodu a za provedenou práci dobrovolně zaplatí požadovanou částku, prodejci se protiprávního jednání nedopouštějí. Avšak ve městě Liberec je na základě "Nařízení Statutárního města Liberec", kterým se vydává Tržní řád, domovní prodej zakázán. Prodejce tedy svým jednáním porušuje toto nařízení a dopouští se tím přestupkového jednání proti pořádku ve státání správě.

Policisté zjistili, že obdobné skutky řešili i policisté v jiných krajích. Ve spolupráci s obvodním oddělením Kobylisy se policistům podařilo ustanovit osoby, které měli oprávnění od firmy k prodeji regulátorů vody. 

Případy nyní policisté postoupí příslušnému správnímu orgánu, v tomto případě Magistrátu města Liberce, do správního řízení. 


 Ne jen starší občané by si měli dávat pozor na to, komu otevírají dveře svých bytů. 

Linka seniorů - logo

 

Několik cenných rad, jak se bránit podvodníkům a různým podomním prodejcům, kteří se snaží získat od Vás snadno a rychle peníze:

  • Podvodníci využívají různé záminky a lsti, aby se dostali k vašim penězům (např. vrácení přeplatku za nějakou službu - plyn, elektřina; nabídka výhodných pojištění; výhra v soutěži; prodej nádobí, ložního prádla apod.; oprava, či kontrola elektrických rozvodů, komínů, apod.; vydávání se za člena rodiny, který nutně žádá peníze (zejména prostřednictvím telefonu) - např. na koupi nového auta - pro peníze pošle spolupracovníka, známého, spolužáka, apod.; údajná finanční pomoc v nouzi - např. údajné odcizení zavazadel a všech osobních věcí včetně peněz
     
  • Nikdy hned neotvírejte dveře, nevíte-li, kdo je za nimi
  • Pořiďte si panoramatické kukátko, které vám umožní dobře si návštěvníka prohlédnout
  • Instalujte si na dveře bezpečnostní řetízek, který udrží dveře jen pootevřené, a tak můžete některé věci vyřídit bezpečněji
     
  • Nedůvěřujte neznámým lidem, nikoho cizího nevpouštějte do svého bytu
  • Zvoní-li opravář, pracovník úřadu či jiných služeb (odečty plynu apod.) , nechte si předložit jeho služební průkaz, nebo zavolejte na instituci, na kterou se pracovník odvolává
  • V případě jakýchkoliv pochybností trvejte na tom, že o nabízenou službu nestojíte
  • Podomní nabídky výher v loterii nebo výhodných koupí zdánlivě levného zboží odmítejte - v naprosté většině jde o podvod
  • Nikdy nedávejte z ruky své peníze a zabraňte tomu, aby kdokoliv viděl místo, kde své úspory schováváte
  • Zamykejte si svá obydlí i přes den, a to i když jste doma nebo si třeba jen odskočíte na zahrádku apod.
  • Pokud si všimnete, že se po vaší obci či ve vašem panelovém domě pohybují cizí nebo podezřelé osoby, neváhejte a volejte bezplatnou linku 158
  • Můžete využít i bezplatnou linku seniorů 365 dnů v roce od 8,00 do 20,00 hodin na tel. 800 200 007


Buďte obezřetní, abyste  se nestali příští obětí podobných zlodějů nebo podomních prodejců právě Vy. Nevydávejte zbytečné peníze podomním prodejcům za něco, co byste mohli jinde pořídit za podstatně nižší cenu.


8.3.2016
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí 

 

vytisknout  e-mailem