Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Návrh na obžalobu 12 osob - pobytová oprávnění

Policisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) v těchto dnech navrhli podat obžalobu na 12 osob původem z Ruské federace a Vietnamské socialistické republiky. 

Osoby jsou důvodně podezřelé z organizování trestné činnosti, která souvisela s podáváním žádostí o udělení pobytových oprávnění na území České republiky ze strany občanů Vietnamské socialistické republiky. Jejich neoprávněným jednáním mělo docházet k paralyzování některých způsobů umožňujících podávání žádostí o pobytová oprávnění, čímž měla být částečně narušena činnost Ministerstva zahraničních věcí České republiky.

Všech 12 osob je obviněno z trestného činu účast na organizované zločinecké skupině dle § 361 odst. 1 trestního zákoníku. Deset osob je dále stíháno pro trestný čin neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací dle § 230 odst. 1, odst. 3 písm. a) písm. b), odst. 4 písm. c), odst. 5 písm. b) trestního zákoníku. Pět osob je obviněno z trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti dle § 216 odst. 1 písm. a), odst. 4 písm. b) písm. c) trestního zákoníku.
  
Osm obviněných bylo od roku 2018 stíháno vazebně, v současné době již trestní stíhání probíhá na svobodě.

Více informací k této věci je oprávněno poskytovat pouze Vrchní státní zastupitelství v Praze, kterému již byl předložen spisový materiál s návrhem na podání obžaloby.


plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
30. března 2022

vytisknout  e-mailem