Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Návrh na obžalobu podán státnímu zástupci

Informujeme o případu podvodů v daňovém řízení 

Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování navrhli Městskému státnímu zastupitelství v Praze obžalovat pětici mužů, ve věku od 31 do 51 let, obviněných z trestného činů zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby dle ust. §148 odst. 1,3 a 4 trestního zákona spáchaného převážně formou účastenství.
 
            Muži se měli dopouštět trestné činnosti v letech 2002 – 2003. Jeden z obviněných, jako jediný jednatel spol. s.r.o. se sídlem v Praze, podal prostřednictvím zplnomocněného daňového poradce u Finančního úřadu pro Prahu 7 daňová přiznání k dani z příjmu právnických osob a daňová přiznání k DPH za období roku 2002, kde jako daňově uznatelné náklady a také pro uplatnění nároku na odpočet DPH uvedl plnění ve prospěch několika dalších společností. Svým jednáním tak měl České republice způsobit škodu ve výši 10,5 milionu korun.
 
            Spoluobvinění jednatelé několika dalších společností pak měli vystavovat faktury a tyto předávat předchozímu obviněnému, ačkoliv si byli vědomi, že k zdanitelnému plnění deklarovanému na fakturách nikdy nedošlo. To vše měli provádět v úmyslu pomoci zkrátit daňovou povinnost k DPH a k dani z příjmů právnických osob za rok 2002.
           
            Všichni muži jsou stíháni na svobodě, přičemž jeden z nich je stíhán jako uprchlý. V případě uznání viny hrozí obviněným trest odnětí svobody na pět až dvanáct let.
 
 
pplk. Mgr. Roman Skřepek
     rada ÚOKFK SKPV

vytisknout  e-mailem