Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Návrh na obžalobu za poskytování informací z databází finanční správy

Policisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) v uplynulých dnech podali návrh na obžalobu jedné osoby (pracovníka finančního úřadu) pro trestné činy zneužití pravomoci úřední osoby podle § 329 trestního zákoníku, neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací podle § 230 trestního zákoníku a přijetí úplatku podle § 331 trestního zákoníku. Další dvě osoby (cizince) kriminalisté navrhli obžalovat z trestného činu poškození věřitele podle § 222 trestního zákoníku a jednu z nich i z trestného činu podplacení podle § 332 trestního zákoníku. 

Pracovník finančního úřadu měl podle našich závěrů dlouhodobě a poměrně sofistikovaným způsobem, a to i díky znalosti policejní práce, v průběhu let 2019 až 2022 aktivně vyhledávat v databázových systémech finanční správy neveřejné informace týkající se daňových subjektů prověřovaných správcem daně či přímo útvarem NCOZ. Tyto informace měl následně za úplatu nabízet na schůzkách osobám ovládajícím prověřované daňové subjekty, a tím měl ovlivňovat daňové, příp. exekuční či trestní řízení. Za poskytnuté informace a rady, jak co nejefektivněji postupovat v těchto řízeních, měl obdržet pracovník finančního úřadu mj. úplatek ve formě osobního automobilu zn. Mercedes Benz. Jednáním obviněných měla být poškozena Česká republika o téměř 2 miliony Kč. Policisté a dozorující státní zástupkyně při domovních prohlídkách zajistili mj. hotovost přesahující 500 tisíc Kč a předmětné motorové vozidlo.

Pracovník finančního úřadu byl svým zaměstnavatelem postaven mimo službu. Na případu se dále podíleli pracovníci Generálního finančního ředitelství (GFŘ) a Finančního analytického úřadu (FAÚ).

Trestní stíhání osob probíhá na svobodě. Spisový materiál s návrhem na podání obžaloby byl již předán státní zástupkyni Městského státního zastupitelství v Praze.
 

plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
12. června 2024

Odkazy do noveho okna

zajištěný automobil

zajištěný automobil 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem