Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Navrhujeme obžalovat řidiče z Topolné

ZLÍNSKO: Jedna z nejhorších letošních tragédií jde k soudu. 

Vyšetřovatel zlínské kriminálky dokončil práci na dalším obsáhlém spise a podává návrh na obžalobu dvaadvacetiletého muže z Uherskohradišťska, který podle všeho zavinil dopravní nehodu, snad tu nejtragičtější v tomto roce. U Topolné u Napajedel při ní letos v březnu zemřeli dva mladí lidé.
V neděli 7. března 2010 pět minut po páté hodině ráno se řítil stříbrný Peugeot ve směru od Napajedel na obec Topolná. V něm jeli tři dvaadvacetiletí muži, kteří z oslav konaných v Uherském Hradišti odvezli známého do Otrokovic a vraceli se zpět. Řidič však rychlou jízdu nezvládl. V zatáčce dostal smyk, auto vjelo do protisměru a tam se srazilo s protijedoucí Felícií. Náraz byl tak prudký, že Peugeot doslova roztrhal. Dva spolujezdci z auta vypadli, přestože s největší pravděpodobností byli připoutáni. Když čtyřicetiletý řidič Felicie uviděl v protisměru auto ve smyku, snažil se brzdit, zabránit tragédii se mu však nepodařilo. Sám utrpěl středně těžká zranění.
Policisté si původně mysleli, že v Peugeotu jeli jen dva pasažéři a že ani jeden z nich nehodu nepřežil. Posléze se ale přišlo na to, že řídil někdo třetí. Pátrat se začalo po stejně starém muži, který nepřišel domů a podle svědků měl za volantem sedět právě on. Řidiče, který od nehody odešel a dodnes odmítl vypovídat, policisté našli osudnou neděli ve večerních hodinách. Ještě pár minut před tragédií mladíci kupovali benzín a občerstvení na nedaleké čerpací stanici. Chvíli na to přišli o život. Právě záběry z kamer benzínky potvrdily, kde který z mužů v autě seděl. Také z pitvy vyplynulo, že náraz do těl směřoval z pravé strany, ani jeden z mrtvých tedy s největší pravděpodobností neřídil. Naopak na bundě obviněného muže jsme našly otisky a stopy po bezpečnostním páse, které odpovídaly umístění pásu řidiče. Kromě toho muže usvědčily i pachové stopy a výpis z mobilního telefonu, podle kterého muž byl chvíli po nehodě u Topolné a volal taxislužbu.
Alkohol u řidiče se nepotvrdil. Několik hodin po nehodě muž nic nenadýchal a ani z výpovědí svědků a číšníků se nepodařilo prokázat, že by řídil pod vlivem alkoholu.
Náš vyšetřovatel muže obvinil krátce po nehodě z trestných činů usmrcení z nedbalosti a neposkytnutí pomoci řidičem dopravního prostředku. Nicméně doteď se čekalo na výsledky expertíz a podpůrné důkazy. Mladý řidič doposud nespáchal žádný významný dopravní přestupek a i jako občan je bezúhonný. Momentálně mu za smrt jeho přátel hrozí až šest let za mřížemi.
Každá nehoda, která skončí smrtí, je smutná i pro vyšetřující policisty. Tehdy v březnu však bylo při pohledu na blahopřání ke dvaadvacátým narozeninám rozesetá desítky metrů po poli úzko i těm nejzkušenějším kriminalistům.

 

24. listopadu 2010, mjr. Ing. Jana Bartíková

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SH107981.JPG

vytisknout  e-mailem