Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Navrhují odstranění některých značek

BLANENSKO: Policisté prověřují účelnost dopravního značení. 

     Policisté v těchto dnech prověřují, zda dopravní značky v blízkosti silnic, mají své opodstatnění, zda skutečně slouží k zajistění bezpečnosti silničního provozu a jeho zkvalitnění. Pokud policisté zjistí, že některé dopravní značky neplní již svůj účel nebo že bezdůvodně omezují provoz na komunikacích, navrhnou odboru dopravy příslušných pověřených městských úřadů a také silničářům jejich odstranění.
 
      První poznatky policistů již odhalily značky, které by bylo vhodné odstranit. Podle jejich návrhu zmizí ze státní silnice I/43 Brno-Svitavy například dopravní značky Stanice technické kontroly, které jsou umístěny v blízkosti křižovatky II/150 u odbočky na Boskovice. „Dopravní značky se smějí obecně  užívat jen v takovém rozsahu a takovým způsobem, jak to nezbytně vyžaduje bezpečnost a plynulost provozu na pozemních komunikacích nebo jiný důležitý veřejný zájem. Konkrétně tato značka je v místě z dřívější doby, kdy se zřizovaly stanice technické kontroly. Teď je již umístění těchto stanic známé,“ odůvodňují svůj návrh policisté.
 
     Další návrh na odstranění dopravních značek se týká obce Zboněk. Tam policisté navrhují zrušení dopravních značek označujících začátek a konec obce na hlavním tahu, na silnici I/43 Brno-Svitavy. „Tato značky se umísťují zpravidla u začátku nebo na konci zastavěné oblasti přilehlé k pozemní komunikaci. V úseku, o němž hovoříme, není téměř žádná zástavba a tedy důvod, aby zde platila pravidla provozu stanovená pro obec,“ doplňují policisté. Ze stejných důvodů by dopravní značky začátek a konec obce měly být přesunuty na státní silnici I/43 od podniku Letoplast, blíže k centru města, k benzínové čerpací stanici Shell. 
 
     V některých místech, v nichž není podle dopravních policistů nutno stanovit nejvyšší dovolenou rychlost, by také řidiče již neměly omezovat v jízdě dopravní značky Nejvyšší povolená rychlost 50 km/h. Tyto dopravní značky by tedy měly do budoucna a po schválení příslušnými úřady zmizet ze státní silnice Brno-Svitavy v Letovicích u firmy Letoplast. Tato značka by měla zmizet taktéž na silnici I/43 v Letovicích od mostku před čerpací stanice Shell.
 
     Kromě Letovicka se ale změny v dopravním značení chystají i na dalších místech okresu. Například za kruhovým objezdem ve směru Rájec-Jestřebí – Ráječko je podle policistů zbytečná dopravní značka Dvojitá zatáčka, první vpravo. Dopravní situace v daném úseku je zcela jasně patrná a proto nevyžaduje umístění této dopravní značky.
 
     V Blansku by zase mohla zmizet v ulici Bezručově před budovou učiliště dopravní značka Zákaz zastavení. Tato dopravní značka pozbyla významu při přesunutí správní agendy z budovy Policie České republiky.
 
   Prověrka dopravního značení na Blanensku bude ještě nadále pokračovat.
 
por. Mgr. Iva Šebková, 29.11.2010

vytisknout  e-mailem