Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Návštěva na OSSZ v Jičíně

JIČÍNSKO – Prevence kyberkriminality přinesla potřebnou odezvu a varování. 

Preventivní přednášky pro zaměstnance - internetové podvodyPreventivní přednášky pro zaměstnance - internetové podvodyDynamický rozvoj informačních technologií s sebou přináší nová společensky škodlivá jednání, proto je kybernetické kriminalitě věnována stále větší pozornost. Pojem kybernetická kriminalita je odvozován od pojmu kybernetický prostor, případně zkráceně kyberprostor. Kyberprostor je virtuální prostředí, které nemá začátek a ani konec, nezná hranice národních států a nelze určit, jak rozsáhlý je. Kybernetická kriminalita, dříve také označována jako informační kriminalita, je definována v Policii ČR jako trestná činnost, která je páchána v prostředí informačních a komunikačních technologií včetně počítačových sítí. Samotná oblast informačních a komunikačních technologií je buď předmětem útoku, nebo je páchána trestná činnost za výrazného využití informačních a komunikačních technologií jakožto významného prostředku k jejímu páchání. 

Z tohoto důvodu v uplynulých dnech proběhlo plánované setkání policejního preventisty se zaměstnanci a vedením místní pobočky okresní správy sociálního zabezpečení v Jičíně. Samotným tématem přednášky se staly aktuální trendy internetových podvodů. Zúčastněné osoby se detailně seznámily s triky a s nebezpečím, které na ně číhá ve virtuálním prostředí. Mnozí z posluchačů přednášku doplnili svými negativními prožitky, kdy se sami stali obětí podvodného jednání ze strany internetových podvodníků.

V současné době se stále více množí tyto případy:

  • Podvodné internetové inzerce.
  • Reverzní podvody, kdy se Vám ozve kupující, projeví zájem o nabízené zboží a pošle Vám odkaz na platební bránu, kam složí peníze. Zde od Vás zpravidla požaduje další informace např. osobní údaje a údaje k platební kartě. Kupující může také poslat odkaz na přepravní společnost, která kromě platby zajistí i přepravu zboží.
  • Falešné nabídky výhodných investic do kryptoměn.
  • Falešní bankéři (falešní policisté), kteří chtějí zabezpečit a ochránit před zneužitím bankovní účet poškozených osob.
  • Falešní lékaři, vojáci.
  • Podvodné seznamovací servery.
  • Falešné nabídky ke koupi domácích zvířat s nutností dalších úhrad (za transport, zvěrolékaře atd.).

Tímto apelujeme na občany: 

  • Mějte silná hesla s dvoufázovým ověřením.
  • Používejte antivirový program nejen na PC, ale i v mobilu.
  • Nesdílejte svůj uživatelský účet s dalšími lidmi.
  • V případě, že Vás někdo telefonicky kontaktuje ohledně ohrožení Vašeho účtu, obraťte se osobně na svoji banku. 
  • Nepovolujte nikomu vzdálený přístup do svých zařízení.
  • Při prodeji nezadávejte údaje platební karty, vždy uvádějte pouze číslo účtu.  
  • Pokud možno neposílejte platbu za zboží předem.
  • Neinstalujte si aplikace z neznámých zdrojů.
  • Než kliknete na odkaz, ověřujte pravost internetových stránek.
  • Nepřeposílejte kódy z SMS zpráv. 
  • Vždy si prověřte, zda nakupujete, obchodujete nebo provádíte transakce u ověřených firem, na skutečných internetových burzách či jednám se skutečnými zástupci bankovních institucí. 
  • Nesdílejte fotografie, videa s intimním obsahem.

Velmi důležité je i zkontrolovat internetovou adresu. Než na nějaký odkaz kliknete, najeďte na něj myší a v levém dolním rohu obrazovky se podívejte na zobrazené URL. Phishingoví podvodníci se snaží oficiální stránky napodobovat co nejdůvěryhodněji, při bližším prozkoumání odkazu ale můžete zjistit, že například obsahuje jinou příponu - místo .cz, např. .cx apod.. Nebo jiné písmenko v názvu.

Rovněž hledejte zkratku https, tedy kombinace písmen, kterou vidíte na začátku každé webové adresy. Tato zkratka znamená Hypertext Transfer Protocol (http). Jde o základní stavební kámen komunikace na webu, který je zároveň snadno zneužitelný. Když však místo „http“ uvidíte „https“ (a ikonu zámku), znamená to, že je stránka zabezpečená.  Když webová stránka nebo odkaz v adrese https nemají, zbystřete a žádné osobní údaje na nich nezadávejte. 

Ze strany Policie ČR budou tyto preventivní přednášky zaměřené na střední populaci ve významných firmách, institucích a podnicích i nadále pokračovat.

nprap. Aleš Brendl
17. ledna 2024

Odkazy do noveho okna

Preventivní přednášky pro zaměstnance - internetové podvody

Preventivní přednášky pro zaměstnance - ... 

Detailní náhled

Preventivní přednášky pro zaměstnance - internetové podvody

Preventivní přednášky pro zaměstnance - ... 

Detailní náhled

Preventivní přednášky pro zaměstnance - internetové podvody

Preventivní přednášky pro zaměstnance - ... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem