Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Návštěva německých policistů v Plzni

PLZEŇ – Kolegové z německého Regensburgu přijeli na zkušenou do Čech. Pochválili kamerový systém i organizaci výkonu služby. 

     V rámci vzájemné dlouhodobé spolupráce mezi Městských ředitelstvím policie Plzeň a spřáteleným německým městem Regensburg navštívili včera plzeňské policisty jejich bavorští kolegové z Policejní inspekce Regensburg – jih. Celkem 15 řadových policistů v čele se svojí vedoucí se nejdříve seznámilo s kamerovým systémem, kterým jsou sledována rozsáhlá území města, především jeho nejproblémovější části a který výraznou měrou přispívá k dohledu na dodržování veřejného pořádku, napomáhá kontrole v oblasti bezpečnosti silničního provozu a slouží k ochraně a bezpečnosti osob a majetku. Tento systém je i důležitým nástrojem při odhalování, objasňování a prokazování různého druhu protiprávního jednání, ať už se jedná o zločiny či správní delikty. Samotnou existencí je i značným pomocníkem v oblasti prevence kriminality.
      Poté se policisté přesunuli na služebnu Obvodního oddělení Plzeň 2 (Slovany), kde je přivítali ředitel Městského ředitelství policie Plzeň plk. Mgr. Pavel Krákora a vedoucí policejního oddělení npor. Bc. Martin Černý. Ti je nejen provedli nejmodernější plzeňskou policejní služebnou, která nedávno prošla kompletní rekonstrukcí, ale seznámili je i s organizací policie, hlavní činností obvodního oddělení a dalších složek policie. Dozvěděli se mnohé i z oblasti trestního práva, jako např. dělení deliktů na přestupky a trestné činy, o postupech policistů při odhalování a objasňování protiprávního jednání a samozřejmě i o pravomocech. Byl jim rovněž vysvětlen rozdíl mezi policisty Policie ČR a strážníky městských policií.
     Ze služebny obvodního oddělení se přemístili do vedlejší budovy, kde je přijal vedoucí oddělení hlídkové služby ppor. Bc. Stanislav Pěnkava, který jim pověděl mnohé o činnosti pořádkové policie, o vybavení a technických možnostem. Němečtí policisté si mohli doslova osahat i výstroj a výzbroj hlídkové služby.
     Velký zájem vzbudilo seznámení s mobilním monitorovacím centrem Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje, které bývá využito především při monitorování chování účastníků demonstrací, shromáždění, sportovních a hudebních akcí nebo rizikových míst se zvýšeným nápadem trestné činnosti a při preventivním dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu, a které získalo Krajské ředitelství policie Plzeňského kraje díky realizaci projektu s názvem „Předcházení a postih projevů extremismu při hromadných akcích v rámci programu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Bavorskem s názvem „Cíl 3 – program přeshraniční spolupráce Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2007 – 2013“. 
     Po celou dobu exkurze se hovořilo o různých druzích kriminality a způsobech, jak s nimi bojují čeští a němečtí strážci zákona, s jakými problémy se při tom potýkají a možnostech řešení.
    
     Němečtí kolegové projevili doslova nadšení z kamerového systému, ve kterém spatřovali velký přínos především v oblasti ochrany veřejného pořádku a bezpečnosti a odhalování a objasňování protiprávního jednání. Překvapeni byli i kvalitou organizace výkonu služby na základních článcích a kvalitní výzbrojí a výstrojí české policie. Závěrem vyslovili nejen poděkování, ale i přání uskutečnění další návštěvy v Plzni, neboť tato jim přinesla řadu cenných zkušeností a informací.
 
 
Fotografie naleznete zde : http://www.policie.cz/photoDetail.aspx?docid=22006180
 
 
por. Ing. Hana Štefflová
24. července 2014
 
 
 

vytisknout  e-mailem