Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Návštěvníci lesů, pozor!

HRADECKO - Kvůli kůrovci se více těží. 

Upozorňujeme návštěvníky hradeckých lesů, aby byli více obezřetní při pohybu v lese a nechodili k místům, kde slyší hluk pily. Z důvodu kůrovcové kalamity probíhá rozsáhlejší těžba dřeva než obvykle. Samozřejmě apelujeme na těžaře, aby si místa těžby co nejlépe zabezpečili.
Minulý týden došlo ke zranění 50letého cyklisty, který projížděl okolo Mazurových chat a na poslední chvíli si všiml padajícího stromu. Začal prudce brzdit, čímž se mu zablokovalo přední kolo, dostal se do smyku a upadl na zem. Vzápětí asi jeden metr od něho přes cestu dopadl kmen vzrostlého stromu. Pádem si způsobil zranění, jehož vážnost je předmětem šetření. Strom kácel 51letý muž, který dostal těžbu jako zakázku od hajného.
Policisté z obvodního oddělení zatím vedou případ jako přečin ublížení na zdraví z nedbalosti, za což hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok. Přesná trestní kvalifikace se určí až na základě lékařského posudku a vyjádření inspektorátu práce.
Obdobný případ se stal v Městských lesích před čtyřmi lety, kdy strom spadl také na projíždějícího cyklistu, který na následky zranění však po převozu do nemocnice zemřel. Dva muži, kteří v rámci samotěžby strom káceli, byli obviněni z trestného činu usmrcení z nedbalosti, za což je soudce odsoudil k podmíněnému 18 měsíčnímu trestu odnětí svobody a zaplacení odškodného ve výši téměř 2,2 milionu korun plus k hrazení 2 tisíc korun měsíčně pozůstalé manželce. Původní zpráva zde.

por. Iva Kormošová
4.10.2018, 8.50

vytisknout  e-mailem