Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Neaplikovali inzulín, chlapec zemřel

KRAJ - Matka s přítelem jsou obviněni, že zavinili smrt 6letého syna 

V uplynulých dnech obvinili krajští kriminalisté 27letou matku a jejího 40letého přítele, oba z Trutnova, ze spáchání zvlášť závažného zločinu úmyslné těžké ublížení na zdraví s následkem smrti. Toho se měli dopustit tím, že 6letému chlapci nepodávali léky podle doporučení lékařů, ačkoliv prokazatelně věděli, co mohou svým jednáním způsobit.

Dne 10. 4. 2013 jsme byli po osmé hodině ráno přivoláni k zemřelému dítěti, kterého bez známek života nalezla jeho matka v jeho posteli. Přivolaným lékařům se přes veškerou snahu nepodařilo chlapcovy životní funkce obnovit. Nařízená soudní pitva pak prokázala, že chlapec zemřel na oběhové selhání v hyperglykemickém kómatu (naměřená hladinu cukru v těle byla až  5násobně vyšší, než je norma). Úmrtí tedy začali kriminalisté vyšetřovat pro podezření z cizího zavinění.

Matka s přítelem vypověděli, že začátkem roku 2013 vyhledali pomoc léčitelů, aby synovi, který trpěl aktuní formou cukrovky (diabetes 1. typu), pomohli. Podle jejich sdělení jim léčitelé prodali přírodní preparáty, které měly chlapcův organismus očistit tak,  až by mělo dojít k úplnému vyléčení. Matka s přítelem postupně snižovali dávky inzulínu, až inzulín přestali aplikovat úplně. Do kontrolního deníku zapisovali nepravdivé údaje, jakoby byl chlapec v pořádku, ačkoliv glukometr vykazoval tak vysoké hodnoty, že byly prakticky neměřitelné. Když se chlapcův zdravotní stav začal prudce zhoršovat, nejenom, že znovu nezahájili nařízenou léčbu, ale ani nevyhledali pomoc lékařů. Na následky absence inzulínu chlapec, bohužel, zemřel.

Matka i přítel budou vyšetřováni na svobodě, protože vyšetřovatel shledal, že pohnutky, které je vedly, nebyly zavrženíhodné. Nicméně v případě odsouzení jim hrozí až 16leté tresty odnětí svobody.

mjr. Mgr. Ivana Ježková, 6. 5. 2012, 13:45  

vytisknout  e-mailem