Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Nebezpečí pro seniory

Podvodníci vymýšlejí stále nové finty 

         Plzeňští policistéopět řeší případy, kdy různí podvodníci a zloději využili důvěřivosti či neopatrnosti lidí důchodového věku. Vychytralí lapkové při tom neustále vymýšlejí nové a nové finty, jak seniory okrást. Velmi nutné je, aby si zejména senioři dávali dobrý pozor, komu otevírají své byty, s kým se baví a kde a aby si bedlivě střežili věci, které mají při sobě.
         Mnoho podvodníků okrádá své oběti přímo v bytech. V takových případech se soustředí na občany, kteří mají na domovním zvonku napsané většinou jen jedno jméno. Podvodníci si pak domyslí, že v bytě žije člověk sám a takové situace využijí. Policisté radí, aby na zvonku byla vždy uvedená jména v množném čísle. Také je dobré zamykat vchodové dveře bytu a to i v případě, že jdete jen nakoupit. Velice často se vychytralci snaží vloudit do bytu staršího občana pod záminkou různých návštěv. Vydávají se tak například za pracovníky elektráren, vodáren, plynáren a podobně. Nezapomeňte, že takové návštěvy jsou většinou nahlášené předem a jejich termín je vyvěšen ve společných prostorách domu. V takových případech, než otevřete dveře svého bytu neznámému člověku, vyzvěte ho, ať se vám hodnověrným způsobem prokáže. Případně se nebojte si takovou kontrolu u dané společnosti ověřit. Podvodníci také rádi tvrdí, že vám nesou nějaké peníze, ať se jedná o přeplatek či nějakou výhru. Vetřelci velice často potřebují rozměnit, případně vrátit nějaký obnos. Může to být jen další finta, jak se dostat k vašim penězům. Je také neopatrné takového člověka vpustit do bytu. Pokud je to možné, dveře neotevírejte dokořán a mějte je zajištěny bezpečnostním řetízkem. Pozor si dávejte i na různé podomní prodejce, kteří nabízejí zdánlivě levné zboží. Důvěra se v takových případech rozhodně nevyplácí. Pořiďte si dveřní panoramatické kukátko, které vám umožní vidět široký prostor za dveřmi. Varování se týká i toho, kde a s kým se na ulici bavíte. Důvěřivosti využila v minulých dnech neznámá žena, která si počkala na seniora, až si na poště vybere důchod. Na ulici se s ním poté dala do řeči a během chvíle mu důchod ukradla. Mnohokrát také policisté řešli případ nepozornosti některých starších občanů. Takové nepozornosti využil toto pondělí neznámý zloděj, který okradl 78letého muže na jednom plzeňském náměstí. K muži přistoupil zezadu a z ruky mu ukradl pánskou tašku. Je proto důležité sledovat i to, co se děje okolo vás. Někteří podvodníci ke svým nekalým činům využívají telefon. Takový případ řeší policisté z obvodního oddělení Plzeň – Skvrňany. U 74leté seniorky jednoho dne zazvonil telefon a ona v domnění, že mluví se svým synovcem, který potřeboval půjčit na koupi auta, vydala jeho kamarádu padesát tisíc korun. Bohužel se jednalo o podvodníky, kteří tak důvěřivou důchodkyni okradli. Je proto na místě, aby si lidé vše důkladně ověřovali a osobně hovořili jen s lidmi, které znají.   
          Strážcům zákona velice pomůže, když si zapamatujete přesný popis dotyčného včetně toho, kam šel, nebo čím odjel. Zkuste si zapamatovat co nejvíce detailů. Pokud se vám něco podobného stane, oznamte to ihned prostřednictvím tísňové linky 158 nebo se přímo obraťte na místní obvodní oddělení.  

vytisknout  e-mailem