Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Nebezpečná pyrotechnika

PLZEŇSKÝ KRAJ – V rámci bezpečnostního opatření byly zkontrolovány objekty zabývající se prodejem zábavní pyrotechniky. 

K novoročním oslavám patří mnohde mimo jiné i zábavní pyrotechnika. Je nutné upozornit, že se jedná o výrobky, které obsahují nebezpečné látky a mohou při nesprávné manipulaci způsobit i závažná zranění. Vzhledem k tomu, že je každoročně před koncem roku na pultech obchodů, stánků a tržnic nabízeno velké množství různých zábavních pyrotechnických produktů a dochází ke zvýšení objemu prodeje, věnují policisté v průběhu prosince této problematice značnou pozornost a na začátku tohoto pracovního týdne zrealizovali v rámci celého kraje bezpečnostní opatření zaměřené na kontrolu prodeje této pyrotechniky.

Zábavní pyrotechnika se člení do čtyř kategorií F1 až F4. Její nákup lze uskutečnit až v 15ti letech (kategorie F1 – velmi malé nebezpečí). V 18ti letech lze pořídit zábavní pyrotechniku F2 (malé nebezpečí) a od 21 let zábavní pyrotechniku F3 (středně velké nebezpečí). Zábavní pyrotechnika F4, která představuje velké nebezpečí, je určena pouze pro osoby s osvědčením  o odborné způsobilosti pro zacházení s pyrotechnickými výrobky.

Jelikož se jedná o velmi nebezpečnou "hračku", kterou mnozí podceňují, je nutné připomenout zásady bezpečné manipulace:

  • dbejte na správný výběr - pozor na vlhkost výrobku, opatření výrobku českým návodem k bezpečnému použití, označením stupně nebezpečnosti a ověřovací značkou CE
  • pozor, zabezpečte výrobek před dětmi
  • před použitím věnujte maximální pozornost návodu na použití a řádně postupujte dle těchto rad
  • vyberte vhodné místo a zkontrolujte, zda je v okolí dostatečně volný prostor (pozor na stromy, balkony, elektrická vedení....)
  • nepodceňujte nebezpečnost těchto výrobků, zejména, pokud jste při oslavách požili alkohol a používáte zábavní pyrotechniku společně s větší skupinou osob - je nutná bezpečná vzdálenost pro všechny přítomné
  • přesto, že při použití těchto výrobků nemáte obavy, mějte před jejich nebezpečností respekt


Policisté zkontrolovali v Plzeňském kraji během pondělí 28.12.2015 v rámci bezpečnostního opatření více jak stovku stánků a desítky kamenných obchodů. Kontroly byly prováděny například na tržnicích v příhraničních oblastech Domažlicka (Folmava, Lísková), Klatovska (Železná Ruda) a Tachovska (Svatá Kateřina), ale i ve vnitrozemí na Rokycansku a celém Plzeňsku. Na akci spolupracovali s policisty a policejními pyrotechniky i hasiči, pracovníci České obchodní inspekce a Českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva.  Pochybení bylo zjištěno u několika prodejců, je však nutné podotknout, že na pár místech, kde se v poslední době pyrotechnika prodávala, včera chyběla.

V rámci kontrol bylo ve dvou prodejních stáncích na Folmavě zjištěno a následně i řešeno Úřadem pro zkoušení zbraní a střeliva pochybení při prodeji 30 kusů balení různých druhů pyrotechniky. Na Svaté Kateřině pak byl v jedné z provozoven zakázán prodej pyrotechnického zboží třídy 4  a výrobků neoznačených cenami. Jednání provozovatele bude následně řešeno Českou obchodní inspekcí ve správním řízení.

Vzhledem k tomu, že je oslava Nového roku teprve před námi, budou obdobné kontroly nadále pokračovat při běžném výkonu služby i v příštích dnech.

por. Bc. Jana Tomková
29.12.2015

 

vytisknout  e-mailem