Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Nebezpečné objevy

ŽĎÁRSKO: S municí si poradí pyrotechnik. 

      Od začátku letošního roku bylo policistům na Žďársku nahlášeno 17 případů nálezů munice. Nálezy se objevují nejčastěji od jara do podzimu, kdy se provádí polní orba, nejrůznější výkopové práce, opravy domů nebo výstavba domů nových. Lidé častěji vyráží do přírody a lesů, kde mohou nalézt právě tyto neznámé předměty. Někteří je nachází náhodně, jiní záměrně chodí vybaveni detektory kovů.

     Pokud dospělí a v letních měsících i děti naleznou podezřelé předměty nebo tašky s neznámým obsahem, doporučujeme nedotýkat se jich, neházet na ně jiné předměty a neodnášet je z místa nálezu. Svůj objev označte a oznamte policistům na nejbližší služebnu nebo telefonicky na číslo 158. Neodborným zacházením by mohlo dojít k výbuchu a následnému vážnému zranění. Přivolaní policisté zajistí místo nálezu a počkají až do příjezdu specialisty – pyrotechnika. Ten už bezpečnou manipulací munici zlikviduje.

     Poslední munice pocházející z 2. světové války byla nalezena šestačtyřicetiletým mužem 4. července 2011.  Ten telefonicky policistům oznámil, že v obci Kotlasy vedle hromady kamení u cesty nalezl pravděpodobně útočný ruční granát. Na místo se dostavil pyrotechnik, který v nálezu rozpoznal ruční granát ruské výroby . Značně zrezivělý granát si převzal k dalšímu opatření.

     Téhož dne čtyřiasedmdesátiletý muž rovněž upozornil policisty, že jeho šestnáctiletý vnuk našel na okraji lesa Čapatky v k.ú. obce Bobrová dělostřelecký granát, který z místa nálezu odnesl a uložil v dílně domu. Na místo se opět dostavil pyrotechnik. Ten konstatoval, že se jednalo  o nevybuchlý dělostřelecký granát z II. světové války.

por. Mgr. Jana Martincová, komisař

8. července 2011

vytisknout  e-mailem