Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Nebezpečné pronásledování - STALKING

Nebojte se protiprávní jednání oznámit 

Trutnovští policisté v úterý ráno 26. 7. 2011 zaprotokolovali případ nebezpečného pronásledování. Z provedeného šetření vyplynulo, že sedmadvacetileté ženě měl její bývalý partner od začátku letošního roku prostřednictvím elektronického komunikačního zařízení odeslat přes dvě stovky zpráv, které mají se slušným vyjadřováním pramálo společného. Navíc policisté zjistili, že měl muž poškozenou v několika případech sledovat. Za přečin nebezpečné pronásledování může být soudem uložen trest odnětí svobody až na jeden rok nebo zákaz činnosti. Trestní zákoník v tomto případě hovoří jasně: kdo jiného dlouhodobě pronásleduje tím, že vyhledává jeho osobní blízkost nebo jej sleduje či jej vytrvale prostřednictvím prostředků elektronických komunikací, písemně nebo jinak kontaktuje, bude potrestán až rokem vězení či zákazem činnosti.
V dnešní době se pro případy nebezpečného pronásledování hojně používá anglický výraz STALKING. Uvedené slovo v překladu znamená pronásledování, opakované stupňované obtěžování, které může mít různou podobu a intenzitu. Mezi nejčastější projevy stalkingu patří opakované a dlouhodobé pokusy kontaktovat oběť pomocí SMS zpráv, e-mailů, dopisů a vzkazů přes ICQ a Skype. Dále může pronásledovatel ničit majetek oběti a zvláště potom poškozovat její pověst. V České republice se s nebezpečným pronásledováním setkalo asi deset procent populace. Nejčastějšími oběťmi stalkingu jsou expartneři, celebrity a politici.
A jak se proti nebezpečnému pronásledování účinně bránit:
Dejte stalkerovi najevo, že o jeho zájem nestojíte, neodpovídejte na jeho vzkazy a nechoďte s ním na schůzky. Výhružné a nechutné SMS zprávy a vzkazy si uschovejte jako důkaz a kontaktujte Policii České republiky. Chraňte sami sebe a nebojte se na agresora přímo ukázat. Myslete vždy na to, že ochrana Vašeho života a zdraví je pro Policii České republiky prvořadým úkolem.
nprap. Udo Ertner
27. 7. 2011

Článek Trutnovinky:

vytisknout  e-mailem