Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Nebezpečný hazard

NÁCHODSKO – Řidič s bezmála třemi promile a se třemi dětmi v autě. 

V neděli 6. srpna 2023 byl v Novém Městě nad Metují v rámci běžné silniční kontroly zastaven a kontrolován čtyřicetiletý řidič osobního vozidla, který s sebou vezl tři nezletilé děti. Ten na výzvu policistů předložil všechny potřebné doklady. Jelikož z něho policisté cítili alkohol, vyzvali ho k provedení dechové zkoušky. Ta ukázala nejdříve hodnotu 2,86 promile alkoholu, následně pak 2,9 promile alkoholu v dechu. Na základě této skutečnosti policisté řidiči na místě zadrželi řidičský průkaz a zakázali další jízdu. Uvedenému muži hrozí za přečin ohrožení pod vlivem návykové látky až jeden rok ve vězení.

Nejedná se však zdaleka o ojedinělý případ. Policisté v celém Královéhradeckém kraji evidují od začátku letošního roku do posledního červencového dne bezmála 1298 přestupků, kdy řidiči usedli za volant pod vlivem alkoholu či drog. A dále pak 298 řidičů, kteří nadýchali přes 1 promile, čímž se dopustili podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. To vychází přibližně na 7,5 odhalených řidičů denně, kteří byli pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek za volantem.

I přesto, že muž svým jednáním nezpůsobil dopravní nehodu, nemusí to vždy dopadnout takhle. Nebezpečnou jízdou, bezohledností řidičů a nedodržováním předpisů dochází k vážným dopravním nehodám. Všichni účastníci silničního provozu si musí uvědomit, že porušováním dopravních předpisů a stoupající agresivní jízdou není možno zajistit bezpečnost v silničním provozu. I přes veškerou snahu policistů prováděním dopravních akcí a zvýšeným dohledem na pozemních komunikacích není na našich silnicích úplně bezpečno, neboť především řidiči a všichni účastníci silničního provozu musí být ohleduplní a mít společný zájem, a to je snížit počet dopravních nehod na našich silnicích.

por. Mgr. Lucie Konečná
8.8.2023, 10:00hod.

vytisknout  e-mailem