Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Nebuďte slepí k domácímu násilí

PELHŘIMOVSKO: Oběť potřebuje pomoc  

Domácí násilí je mnohem častějším jevem, než se většina lidí domnívá. Je to chování, které v partnerském soužití nebo v rodině u jedné osoby vyvolává strach z osoby druhé. Přitom jsou tito lidé na sobě většinou citově, sociálně a ekonomicky vzájemně závislí. Domácí násilí může probíhat mezi manželi, dětmi a rodiči, obětí mohu být senioři.
 
Proč je domácí násilí nebezpečné?
Před zraky veřejnosti i státních orgánů je skryté.
Narůstá pozvolna, ohrožená osoba obtížně pozná okamžik, kdy již vztah není bezpečný.
Lze se před ním těžko bránit, protože ohrožená osoba s násilníkem sdílí řadu společného, a to včetně obydlí, ze kterého nemá kam odejít.
Má špatný dopad na děti, které jsou násilí přítomné. Děti pak získávají negativní vzory a považují je za normální.
Domácí násilí má vzrůstající tendenci. Zpočátku se jedná o útoky proti lidské důstojnosti, jako jsou urážky, vydírání nebo ponižování. Pak následují útoky proti zdraví. Facky, bití nebo škrcení. Toto jednání může vyústit až v útoky proti životu.
 
Typické znaky domácího násilí
Probíhá mezi blízkými osobami v soukromí, beze svědků, často jsou účastníky děti.
Násilí není jednorázový incident, dlouhodobě se opakuje, jde o násilí na pokračování.
Domácí násilí se stupňuje, přechází od jednotlivých útoků v pravidelné násilí, od urážek k fyzickému napadání, až k možnému ohrožení života.
Role ohrožené a násilné osoby jsou jasně a nezaměnitelně rozděleny.
 
Pelhřimovští policisté zadokumentovali případ domácího násilí koncem února. Čtyřiadvacetiletý mladík, který byl v podnapilém stavu, se začal hádat se svojí matkou. Tato hádka, která probíhala v rodinném domě na Pelhřimovsku, přerostla ve fyzické napadání matky. Syn jí nakonec začal vyhrožovat, že ji zabije. Toto jednání u matky vzbudilo obavu o život a po vyhledání lékařského ošetření vše oznámila na policii. Napadení synem matka již zažila vícekrát, ale nikdy nic neohlásila. Policisté na základě zjištěných skutečností muže vykázali ze společného obydlí.
 
 
V roce 2011 šetřili pelhřimovští policisté 29 případů, které vykazovaly znaky domácího násilí. Z toho šest agresorů bylo vykázáno ze společného obydlí.
 
V y k á z á n í  představuje intervenci ze strany státu jako reakci na aktuálně páchané násilí a budoucí hrozící nebezpečí vyplývající pro ohroženou osobu ze soužití s osobou násilnou. Úkolem Policie ČR v případech oznámení incidentu je nejen šetření v rámci přestupkového nebo trestního řízení, ale zejména ochrana ohrožené osoby.
 
Oprávnění vykázat násilnou osobu je upraveno v zákoně č. 273/2008 Sb., o Policii ČR, kde je v ust. § 44 uvedeno, že vykázání je využití oprávnění policisty, na základě něhož je násilná osoba povinná po dobu 10 dnů opustit společné obydlí a jeho bezprostřední okolí, zdržet se styku nebo navazování kontaktu s ohroženou osobou. Vykázání trvá po dobu 10 dnů ode dne jeho provedení a tuto dobu nelze zkrátit ani se souhlasem ohrožené osoby.
 
V případě ohrožení se mohou oběti domácího násilí obrátit o pomoc na
Policii České republiky
Intervenční centrum
Městskou policii
Přestupkovou komisi
Orgán sociálně-právní ochrany dětí
Zdravotnická centra
Azylová zařízení
Manželské a rodinné poradny
 

por. Bc. Hana Kotková, komisař
29. únor 2012

vytisknout  e-mailem