Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Nechtěl přijít o řidičák tak podváděl

České Budějovice - Švagr mu chtěl zachránit řidičák, spadl do toho také, oba čeká pokuta 50 000 korun. (Hlasová schránka 974 221 116) 

Velmi zajímavý případ, který začal jako banální překročení rychlosti, vyřešili policisté z obvodního oddělení Čtyři Dvory. Oběma jeho aktérům nyní hrozí ve správním řízení pokuta za křivé vysvětlení ve výši 50 000 korun.

První z pachatelů, říkejme mu Tom (nar. 1981) byl koncem minulého roku s vozidlem VW Touran zastaven hlídkou městské policie v obci Zavadilka pro překročení rychlosti (71 km/h  = 3 body). S pokutou souhlasil a také jí na místě podepsal. Když však byl posléze městským úřadem vyzván k odevzdání řidičského průkazu, dosáhl totiž dvanácti bodů, obrátil se na polici s tvrzením, že on vozidlo při zmiňovaném přestupku neřídil a že se tak někdo prokázal jeho doklady, které ponechal ve vozidle. Policisté tedy tuto novou skutečnost začali prověřovat jako podezření z trestného činu poškození cizích práv, nicméně ověřovali také věrohodnost tvrzení řidiče Toma.

Ten celý příběh, který mu měl řidičský průkaz zachránit, ještě vylepšil a tak se policistům najednou přihlásil jeho švagr, říkejme mu Martin (nar. 1984). Ten policistům tvrdil, že on je ten rychlý řidič, který si zaslouží pokutu a že skutečně se za Toma vydával. Policisté těmto sehraným mužům neuvěřili a požádali soudní znalkyni z odvětví písmoznalectví o posudek. Ta jednoznačně potvrdila verzi policistů, na pokutovém bloku za rychlou jízdu je pravý podpis řidiče Toma.

Tom tak svůj řidičský průkaz nezachrání, navíc oba dva čeká pokuta za přestupek křivého vysvětlení, ta může dosáhnout výše až 50 000 korun. Stálo jim to za to?

mjr. Mgr. Bc. Jiří Matzner, krpc.pio@pcr.cz

2. března 2018

vytisknout  e-mailem