Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Nedala si pokoj

CHOMUTOVSKO - Na soud počká ve vězení; Dávky pobírali neoprávněně. 

Několika krádeží se od července do října měla dopustit 36letá žena z Chomutova. Nejprve se podle kriminalistů koncem července vloupala do osobního vozidla zn. Peugeot, které bylo zaparkované v ulici Bezručova. Ve vozidle měla prohledat odkládací přihrádku a věci z ní položit na sedadlo, nakonec ale z auta nic nezmizelo. Jeho poškozením však majiteli vznikla škoda v předběžné výši cca 13 tisíc korun. V srpnu pak společně se svým 40letým známým z Prahy zřejmě využila příležitosti a odcizila horské kolo, které bylo bez zabezpečení opřené o budovu obchodního centra v Chomutově. Její společník měl poté kolo v hodnotě přibližně 10 tisíc korun schovat u sebe doma. Policistům se uvedené krádeže podařilo objasnit a kolo zajistit a vrátit majiteli.  Posledních krádeží se žena měla dopustit minulý týden. V odpoledních hodinách měla nejprve odcizit z prodejny v obchodním centru v Chomutově volně vystavenou květinu v hodnotě 49 korun a chvíli poté z další prodejny obuv v hodnotě 899 korun. Se svou kořistí pak z obchodu utekla. Policisté však dotyčnou ztotožnili a ani ne hodinu po jejím útěku ji v nedaleké ulici zadrželi. Provedená dechová zkouška ukázala 1,8 promile alkoholu. Žena, která byla vloni za majetkovou trestnou činnost odsouzena, byla nyní obviněna z trestného činu krádeže a poškození cizí věci. Na rozhodnutí o vině si počká ve vězení. Tam byla minulý čtvrtek převezena proto, že nedodržela podmínky podmíněného trestu. Pobyt za mřížemi si v případě uznání viny soudem může prodloužit až o další tři roky. Jejímu společníkovi, který je pro krádež stíhaný na svobodě, hrozí dvouletý trest.

Dávky pobírali neoprávněně
Minulý týden obvinil policejní vyšetřovatel 41letou ženu z Chomutova z trestného činu podvodu. Její protiprávní jednání mělo spočívat v tom, že si nechala neoprávněně po dobu devíti měsíců na své čtyři děti vyplácet dávku státní sociální podpory. Přídavky na děti jí byly původně schváleny na základě její žádosti. Žena však podle dosavadních zjištění záměrně nesplnila svou zákonnou oznamovací povinnost a nedoložila příjmy ze zaměstnání za rozhodné období. Tím zavinila, že jí úřad práce vyplácel přídavky na děti neoprávněně. Měsíčně si tak měla přijít na částku přesahující tři a půl tisíce korun, celkem tedy takto získala více než 30 tisíc korun.

Podobný případ se stal i na Kadaňsku. Tam se pro změnu jednalo o dávku v podobě příspěvku na bydlení. Podle sděleného obvinění 44letý muž pobíral po dobu pěti měsíců od úřadu práce příspěvek na bydlení, který mu byl vyplácen na jeho žádost. Dotyčný pak podle zjištěných informací v rozporu se zákonem neoznámil, že se přestěhoval, a současně nedoložil příjmy ze zaměstnání. Přesto si nechal vědomě i nadále tuto dávku vyplácet ve vyšší částce, než která mu náležela. Tím měl způsobit škodu téměř 19 tisíc korun. Také on je nyní stíhán pro trestný čin podvodu a v případě odsouzení hrozí jemu i zmíněné ženě až dvouletý trest odnětí svobody. Vyšetřování probíhá na svobodě.

por. Mgr. Miroslava Glogovská
oddělení tisku a prevence
Chomutov 29. října 2019

vytisknout  e-mailem