Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Nedbalost si vyžádala zranění

LIBEREC – Policisté vyšetřovali případ sraženého muže vysokozdvižným vozíkem v hale výrobního podniku. 

Koncem ledna 2017 v průmyslové hale jedné z firem v Liberci, obsluhoval 29letý zaměstnanec vysokozdvižný vozík. Rutinní přesunování nákladů z místa na místo se během několika vteřin změnilo v boj o zdraví člověka. Obsluhování vysokozdvižného vozíku se neobejde bez patřičných školení a zkoušek. I přes to není lidský faktor neomylný.

Při couvání, srazil 29letý řidič, svého spolupracovníka, který se pohyboval v prostoru haly. Vlivem nárazu stroje, spadl 68letý muž na zem, kdy utrpěl zhmožděniny dolních končetin a zranění hlavy. Událost si naštěstí nevyžádala to nejcennější, lidský život.

K pracovnímu úrazu byli okamžitě přivoláni nejen záchranáři, ale i policisté. Ti v průběhu vyšetřování zjistili, že v rozporu s platnými bezpečnostními předpisy, návody a upozorněními výrobce vozíku, měl řidič v zadní části připevněnou jakousi plachtu, která tak zamezila či výrazně snížila výhled ze stroje, což vedlo k přehlédnutí 68letého muže při úkonu couvání.

Policejní komisař tak na základě všech zjištěných skutečností obvinil 29letého řidiče vysokozdvižného vozíku z přečinu ublížení na zdraví z nedbalosti, za což mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok nebo zákaz činnosti. 


17. 8. 2017
por. Bc. Robovský Vojtěch
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem