Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Neděle ve znamení fotbalu v Brně

BRNO: Policisté budou dohlížet na klid a pořádek ve městě  

V neděli 2. srpna 2009 se utkají na půdě brněnského fotbalového stadionu mužstva 1.FC Brno a SK Slavia Praha.

Policisté nepředpokládají narušení klidu a pořádku v městě Brně. Standardní postoj policie je předcházení  přestupkové a trestné činnosti. Policisté svoji pozornost o víkendu zaměří především na pořádek v oblasti centra města, nádraží vlakového i autobusového a bez dohledu nezůstanou ani hlavní silniční tahy, tedy dálnice D1. Tak, jako obvykle, policisté Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje a brněnští policisté spolupracují s městskými strážníky, s pražskými policisty a kriminalisty a v neposlední řadě i s policisty dálničních a železničních oddělení. Právě spolupráce a informovanost jsou zásadní pro očekávaný příjezd několika set fanoušků do Brna.  Policisté budou dohlížet na návoz a odvoz fanoušků mezi objektem stadionu a nádražím. U stadionu pak mohou občané počítat s dopravním dohledem a dohledem nad veřejným pořádkem.

Samozřejmostí je komunikace s hlavním pořadatelem a bezpečnostními pracovníky na stadionu pro případ součinnostního opatření dle „Dohody mezi Českomoravským fotbalovým svazem a Policií České republiky z 16. února 2009. Tato dohoda vymezuje zásady a formy spolupráce Policie ČR a fotbalového svazu při konání mezinárodních fotbalových utkání a fotbalových utkání v rámci ČMFS.

Do opatření budou nasazeni uniformovaní policisté Městského ředitelství policie ČR, Speciální pořádková jednotka Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje. Součástí opatření bude i dohled policistů Služby kriminální policie a vyšetřování.  Pro opatření jsou do služby nasazeni i tři psovodi se svými psy.

 

Aktualizace 2. srpna 2009

 

V neděli očekávají policisté příjezdy skupin fanoušků SK Slavia  mezi třetí a čtvrtou hodinou na hlavní vlakové nádraží v Brně. Dále  je očekáván autobus fan clubu SK Slavia. Další fanoušci se mohou pohybovat po vlastní ose motorovými vozidly.  V 15.30 hodin by měl vlak z Prahy dorazit  na brněnské nádraží. Zde již bude zajištěn doprovod přistavených autobusů dopravními policisty. Policisté budou dohlížet  na plynulost silničního provozu v okolí 5. nástupiště vlakového nádraží a následně v okolí fotbalového stadionu 1 FC Brno. Občané by měli počítat s vyblokováním parkoviště na ulici Vodova a dohledem na provoz v bezprostřední blízkosti fotbalového stadionu.  Na dopravu bude dohlížet celkem 11 dopravních policistů. Celkově je  vyčleněno přes stovku policistů. 

 

Aktualizace 2. srpna 2009 17.00 hodin

 

Fanoušci SK Slavia dorazili na vlakové nádraží v Brně  v neděli o půl čtvrté odpoledne. Policisté z preventivních důvodů dohlíželi na bezpečný přesun "Slávistů" do přistaveného autobusu, který následně zamířil na stadion. Dohledové policejní opatření bylo na místě. Ihned po příjezdu vlaku byli policisté nuceni použít i donucovací prostředky.  V blízkosti vlaku se pokusila dvojice mladých lidí kameny zaútočit směrem k vlaku s fanoušky. Tomu policisté zabránili a po opakované výzvě použili hmaty a chvaty a pouta. Dívku i chlapce doprovodili na pracoviště Centrum Městského ředitelství policie v Brně. Zde budou mladí lidé svoje počínání muset vysvětlit.  Fanoušci se chovali disciplínovaně, a tak během pár minut nastoupilo 36 fanoušků SK Slavia. Autobus vyrazil napříč Brnem za doprovodu dopravních policistů směr: stadion Srbská.

V okolí stadionu dohlíželi na bezpečnost a plynulost silničního provozu dopravní policisté, strážníci, ale i pořádkoví policisté. Dalších 46 fanoušků SK Slavia bylo dopraveno výletním autobusem na parkoviště ul. Vodova v Brně. Ani v tomto  nezaznamenali policisté žádné komplikace.  Pro opatření jsou  v záloze i policejní koně.

 

Aktualizace 2. srpna 2009 20.00 hodin

 

Fotbalové utkání proběhlo bez narušení veřejného pořádku, policisté nemuseli zasahovat na stadionu, ani mimo něj. Přibližně 250 fanoušků SK Slavia Praha se rozešlo a využilo individuální přepravy. Nebylo tedy zapotřebí doprovodu přepravované skupiny na vlakové nádraží. Celkem se na stadionu 1.FC Brno sešlo okolo 5500 fanoušků fotbalu. Opatření bude probíhat v centru města až do večerních hodin, spíše preventivně, aby Brňané neslavili vítězství příliš bujaře.  

 

Zpracovala: mjr. PhDr. Soňa Svobodová

Odkazy do noveho okna

dohled_nádraží

dohled_nádraží 

Detailní náhled

mužstvo

mužstvo 

Detailní náhled

policisté

policisté 

Detailní náhled

pro fanoušky

pro fanoušky 

Detailní náhled

security_stadion

security_stadion 

Detailní náhled

transport

transport 

Detailní náhled

transport_Slavia

transport_Slavia 

Detailní náhled

vlakové_nádraží

vlakové_nádraží 

Detailní náhled

vstup na stadion

vstup na stadion 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem