Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Nedovolené ozbrojování

Prachatice – Muž v loňském roce nelegálně přechovával střelnou zbraň a různé náboje, v současné době se tomu dá stále předejít. (Hlasová schránka 974 236 116)  

Prachatičtí kriminalisté sdělili podezření 43letému muži z Prachaticka z přečinu nedovolené ozbrojování. Podezřelý v místě svého bydliště, nejméně od listopadu do prosince 2013, nelegálně přechovával střelnou zbraň – pistoli Wiener, ráže 7,65 mm s příslušným zásobníkem a dále 87 kusů samopalových, pistolových a puškových nábojů, a to i přesto, že neměl potřebné povolení podle zákona. Prachatičtí kriminalisté případ prověřují ve zkráceném přípravném řízení, proto se muž bude ze svého jednání v brzké době zodpovídat před soudem.

V této souvislosti bych ráda připomněla „Zbraňovou amnestii“, která probíhá již od 1. července 2014 a potrvá až do 31. prosince 2014. Občané tak stále mohou dobrovolně odevzdávat na Policii České republiky zbraně kategorie A, B, C nebo D a jejich hlavní části nebo střelivo, které přechovávají bez povolení. Policistům nemusí prokazovat jejich původ. Do současné doby již občané odevzdali na Územním odboru Prachatice celkem 17 zbraní.

Po odevzdání zbraně, hlavní části zbraně nebo střeliva, policie provede na svém specializovaném pracovišti odborné zkoumání, zda se zbraní nebyl spáchán neobjasněný trestný čin (pokud toto zkoumání může provést, což je v případě střeliva bezpředmětné). V případě, že se spojitost s neobjasněným trestným činem neprokáže, může ten, kdo zbraň odevzdal, ve lhůtě šesti měsíců od vyrozumění o výsledku odborného zkoumání a po splnění dalších zákonných předpokladů (např. požádání o udělení výjimky k nabytí do vlastnictví a držení zbraně kategorie A nebo požádání o udělení povolení k nabytí do vlastnictví a držení nebo nošení zbraně kategorie B) požádat o registraci takové zbraně, převést takovou zbraň na jiného oprávněného držitele zbrojního průkazu nebo ji předat podnikateli v oboru zbraně a střelivo k dalšímu opatření.

 

por. Bc. Martina Joklová, pt.pis@pcr.cz
21. srpna 2014
 

vytisknout  e-mailem