Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Nehoda dvou kamionů zcela ochromila dopravu na dálnici D5

DOP RUDNÁ – Řidič jednoho z vozů nehodu nepřežil. 

Dne 3. prosince krátce po půl jedenácté hodině dopoledne došlo na 32,7 kilometru dálnice D5 ve směru na Prahu k dopravní nehodě dvou kamionů. V tomto místě se tvořila kolona stojících vozidel z důvodu omezeného provozu. Řidič jednoho z kamionů s největší pravděpodobností nestihl dobrzdit před stojící kolonou a zezadu narazil do před ním jedoucího kamionu. V důsledku tohoto střetu došlo k odmrštění prvního kamionu do středových svodidel a převrácení na bok do prostoru levého jízdního pruhu ve směru na Plzeň. Druhý kamion skončil v prostoru pravého jízdního pruhu ve směru na Prahu, částečně zasahující do silničního příkopu.
 
Na místo nehody okamžitě vyrazily všechny složky IZS. Ve zdemolované kabině kamionu, který nedobrzdil, byl zaklíněn 41letý řidič, kterého se však přes veškerou snahu hasičů a záchranářů nepodařilo zachránit. Muž utrpěl zranění neslučitelná se životem. Druhý řidič kamionu, který skončil převrácený na boku, vyvázl naštěstí bez zranění. Obrovské štěstí měli řidiči jedoucí ve směru na Plzeň, kterým se podařilo vyhnout střetu s převráceným kamionem.
 
Provoz dálnice ve směru na Prahu v úseku 34 a 28 kilometru byl zcela uzavřen, řidiči museli využít objízdné trasy. Ve směru na Plzeň byl průjezdný pouze pravý jízdní pruh. Na dálnici a objízdné trase se v průběhu dne tvořily několikakilometrové kolony stojících vozidel. Řidiči jedoucí na Prahu museli počítat s několikahodinovým zpožděním.
 
Odklízení následků této tragické dopravní nehody trvalo několik hodin. Hasiči museli na místě přeložit několikatunový náklad tabákových výrobků z převráceného kamionu a teprve poté mohlo dojít k jeho zvednutí. Provoz na dálnici byl částečně obnoven jen na několik hodin pouze pravým jízdním pruhem. Poté co se podařilo přeložit všechen náklad, musela být dálnice na Prahu v tomto úseku opět zcela uzavřena, z důvodu postavení kamionu pomocí těžké techniky. Provoz na dálnici v obou směrech se podařilo zcela obnovit až okolo druhé hodiny ranní.
 
Pravděpodobnou příčinou této dopravní nehody bylo zřejmě nevěnování se plně řízení vozidla, nicméně i nadále zůstává příčina a okolnosti tragické nehody v šetření policistů.
 
Policisté varují všechny řidiče, aby s ohledem na nepříznivé klimatické podmínky, přizpůsobili jízdu nejen povaze a stavu silnic, ale zároveň svým schopnostem. Při svých cestách by měli dbát zvýšené opatrnosti a věnovat značnou pozornost okolnímu provozu, neriskovat a zbytečně nespěchat.
 
nprap. Marcela Pučelíková
tisková mluvčí
P ČR Beroun
4. prosince 2014

vytisknout  e-mailem