Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Nehodovost v obci Kokšín

KLATOVSKO - Vyjádření policie k dopravním nehodám na komunikaci I. třídy číslo 27 v obci Kokšín. 

Policisté z dopravního inspektorátu, v souvislosti s komunikací I. třídy číslo 27 v obci Kokšín, zaslali již v předchozím roce návrh opatření na ředitelství silnic a dálnic k provedení optimalizace protismykových vlastností povrchu komunikace.

Ve svém vyjádření k danému úseku podali podnět správci komunikaci s cílem minimalizovat riziko vzniku dalších dopravních nehod a s tím spojených následků, jak na zdraví osob i poškození majetku.

Policie se k navrhovaným rekonstrukcím komunikací vyjadřuje jako dotčený orgán podle zákona číslo 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, kde je uvedeno: 

V územním, stavebním a ve společném územním a stavebním řízení je dotčeným orgánem příslušným k uplatnění stanoviska k zajištění bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemní komunikaci:

 a) Ministerstvo vnitra, jde-li o stavbu dálnice,

 b) Policie České republiky, jde-li o stavbu silnice, místní komunikace nebo veřejně přístupné účelové komunikace.

Policisté ze skupiny dopravních nehod vyjížděli do obce Kokšín, například v době od měsíce července do prosince v roce 2018, k jedenácti dopravním nehodám, z tohoto počtu bylo sedm na záznam a tři řešili policisté z dopravního inspektorátu. U tzv. euroformulářů jsou dopravní nehody ohlášeny na policii, ale účastníkům nevznikla zákonná povinnost.

Na základě zjištěných skutečností, při řešení dopravních nehod bylo zjištěno, že řidiči nepřizpůsobili rychlost jízdy zejména svým schopnostem, vlastnostem vozidla a povětrnostním podmínkám. Z uvedeného počtu je většina dopravních nehod na mokrém povrchu komunikace, kdy se řidič dostal s vozidlem do smyku.

Pro porovnání jsme podle evidencí dopravních nehod v Kokšíně v roce 2016 nezaznamenali žádnou a v roce 2017 prošetřovali policisté dvě události.

Podle dostupných statistik o průjezdech vozidel, po komunikaci I. třídy číslo 27 v obou směrech od obce Švihov na Dehtín, projede daným úsekem měsíčně průměrně 250 tisíc vozidel.

Na žádost policie byla prověřena drsnost povrchu a na počátku obce je osazeno dopravní značení upozorňujíí na nebezpečí smyku na mokré komunikaci.

Doporučujeme řidičům, aby při jízdě po komunikaci v obci Kokšín dodržovali stanovenou rychlost a včas reagovali na dopravní značení i vzniklé situace v silničním provozu.

nprap. Ladmanová Dana

21. října 2019 

vytisknout  e-mailem