Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Nehody na Rokycansku

Svoji roli sehrála námraza 

     Náhlou změnou včerejšího počasí bylo zaskočeno několik řidičů na Rokycansku. Dopravní policisté vyjížděli během odpoledne k nehodě mezi obcí Rokycany a Ejpovice a poté ještě do ulice B. Němcové. Hrádečtí policisté pak  řešili kolizi na parkovišti před mirošovskou restaurací. Svoji roli sehrála při nehodách i námraza. Řidiči neměli zejména přizpůsobit rychlost svého vozu stavu a povaze komunikace. To se nevyplatilo řidiči vozu značky ŠKODA Octavia, který na namrzlé silnici mezi obcemi Rokycany a Ejpovice dostal smyk. Ten se mu nepodařilo zvládnout a vyjel do protismětu, kde se střetl s vozem tovární značky ŠKODA Felicia. Problém s námrazou zaznamenala i řidička vozu značky RENAULT, která odbočovala v Rokycanech z ulice B. Němcové k místním garážím. Odbočení však nezvládla a narazila do dopravního značení. V Mirošově pak došlo ke kolizi na parkovišti, kde se střetla vozidla TOYOTA  a FORD. Naštěstí se popsané kolize obešly bez zranění jejich účastníků, přesto bychom rádi všechny účastníky silničního provozu opětovně varovali :

     Jako v průběhu celého roku, tak právě v těchto měsících by se měli vzhledem ke klimatickým podmínkám řidiči na jízdu maximálně  soustředit. Zejména se plně věnovat řízení a přizpůsobit rychlost jízdy stavu a povaze vozovky. Dbát zvýšené opatrnosti na rizikových místech - mostní objekty, propustě, nebo různé cesty, kde vozovka bývá namrzlá. Před křižovatkou by měli jízdu zpomalit. Samozřejmostí by pak pro každého účastníka silničního provozu mělo být dodržování stanovených pravidel. V rámci předcházení vzniku dopravní nehody  v zimních měsících a při snížené viditelnosti nesmíme zapomenout na velice důležitou zásadu při pohybu na komunikacích  "vidět a být viděn". Tato zásada oslovuje nejenom řidiče, ale i chodce, kteří použitím reflexních prvků na oblečení zvyšují svoji bezpečnost na komunikacích. Řidičům pak tato zásada připomíná, aby okna vozu před započetím jízdy řádně očistili od námrazy a měli tak dostatečný výhled. Mimo uvedené lze dodat - plynulosti a bezpečnosti silničního provozu napomůže obezřetnost, opatrnost a ohleduplnost všech jeho účastníků.

     Nejčastější příčiny nehod zůstavají již  po několik let shodné. Z vedených statistik  je patrné, že je jimi neustále nesprávný způsob jízdy. Dopravních nehod s touto příčinou bylo do konce října letošního roku na Rokycansku 68 (včetně úseku dálnice D5). Mezi nesprávný způsob jízdy lze zahrnout například nevěnování se řízení, nedodržení bezpečné vzdálenosti za vozidly, nebo nezvládnutí řízení. Další nejčastější příčinou je nepřiměřená rychlost. Nehod s touto hlavní příčinou bylo rovněž 68. Jedná se o nehody, kdy řidič  nepřizpůsobí rychlost dopravně technickému stavu komunikace, zejména pak při změnách počasí, snížené viditelnosti, mlze, námraze...... .

nprap. Bc. Jana Tomková
5.12.2012

 

vytisknout  e-mailem