Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Nehody na zasněžených vozovkách

Pátrání po pohřešovaných a další zprávy z Bruntálska 

Krnovští policisté zadrželi celostátně hledaného cizince
V pátek 18.12.2009 v Krnově na ulici I. P. Pavlova zadrželi krnovští policisté 38letého cizince, na kterého byl vydán evropský zatýkací rozkaz pro trestný čin podvod. Následně ho eskortovali do policejní cely do Ostravy.
 
Srazil chodce a ujel
Ve 23,39 hodin dne 18.12.2009 došlo v Bruntále na ulici Pionýrská k dopravní nehodě. Dosud neznámý řidič s nezjištěným vozidlem nedal přednost chodcům, kteří vstoupili do vozovky. Pravou boční částí auta srazil jednoho z nich - 48letého muže. Nezastavil a z místa nehody ujel. Při šetření poškozený policistům uvedl, že se mělo jednat zřejmě o stříbrné vozidlo Audi, jehož řidič jel velkou rychlostí. Při dechové zkoušce chodci policisté naměřili 1,51 promile alkoholu. Chodec utrpěl pohmoždění obou kolem a byl převezen do nemocnice k ošetření. 
 
Narazila do svodidel
Další nehodu na zasněžené vozovce šetřili dopravní policisté v neděli 20.12.2009 v 11,45 hodin. Mezi obcemi Lomnice a Valšov řídila 19letá žena vozidlo Fabia. Při projíždění levotočivé zatáčky dostala na zasněžené komunikaci smyk, který nezvládla. Vyjela mimo vozovku a narazila do svodidel. Ke zranění osob nedošlo. Požití alkoholu bylo vyloučeno negativní dechovou zkouškou. Způsobená škoda činí 55 tisíc Kč.
 
Pohřešované osoby
V průběhu víkendu bylo policistům nahlášeno ve třech případech pohřešovaní osob.
            - krnovským policistům nahlásil 45letý muž v pátek 18.12.2009, že pohřešuje svou 18letou dceru. Ta odešla v odpoledních hodinách vrátit věci svému bývalému příteli, se kterým se právě rozešla a již se nevrátila. Policisté vyhlásili po dívce celostátní pátrání. Prověřili restaurační zařízení nádraží, nemocnice a veřejné prostranství s negativním výsledkem. Dívka se následně ozvala telefonicky policistům, že je v pořádku a že se zdržuje u kamaráda na Krnovsku. 
            - další pohřešovaní šetřili vrbenští policisté v pátek 18.12.2009, kdy jim oznámila 40letá sociální pracovnice, že pohřešují 37letou nesvéprávnou svěřenkyni ze zařízení v Široké Nivě. Mladá žena měla odjet v rámci terapie autobusem z Široké Nivy do Vrbna pod Pradědem. Zde si měla vyzvednout léky v lékárně, zakoupit drobný dárek a vrátit se zpět do 15,00 hodin. V určené době se žena již nevrátila a tak provedli pracovníci zařízení vlastní šetření a až za hodinu na to pohřešování oznámili vrbenským policistům. Vzhledem ke klimatickým podmínkám policisté ihned provedli prvotní pátrání. Zjistili, že z lékárny odešla pohřešovaná v 10,00 hodin. Následně prověřili místní restaurace, autobusové a vlakové zastávky a nádraží bohužel s negativním výsledkem. O pátrání po pohřešované ženě informovali také kolegy s jiných okresů. Pohřešovanou ženu následně v 18,00 hodin vypátrali městští strážníci v pořádku v Opavě.
            - třetí pohřešovaní oznámil telefonicky 53letý muž bruntálským policistům v neděli 20.12.2009 kolem 13,00 hodiny. Sdělil jim, že pohřešuje svého 30letého synovce, který byl naposledy viděn v sobotu odpoledne v baru v Bruntále. Na ubytovně ani v zaměstnání není. Mladý muž nepochází z Bruntálu. Policisté vzhledem k velmi nepříznivým klimatickým podmínkám vyhlásili po mladém muži celostátní pátrání, do kterého se zapojilo 25 policistů z Bruntálu, Horního Benešova, Krnova a Rýmařova. Také byl přítomen i policejní psovod se služebním psem. Policisté provedli prověrky ve zdravotnických zařízením a v místních barech a hernách. Zjistili, že se mladý muž pohyboval v nočních hodinách v různých restauračních zařízeních na ulici Sv. Čecha v Bruntále.   Následně ho vypátrali v pořádku a v podnapilém stavu v Bruntále na náměstí Míru. Dechovou zkouškou mu bylo naměřeno 3,31 promile alkoholu.
Vzhledem k těmto případům apelujeme na občany, aby při pohřešování osob, zejména z rizikových skupin (děti, postižení a senioři), ihned kontaktovali policii. Neprováděli vlastní šetření, protože včasné poskytnutí informací velmi napomáhá policistům při pátrání a následném nalezení pohřešovaných.    
 
Jel pod vlivem alkoholu
V neděli 20.12.2009 v 09,30 hodin mezi obcemi Zátor a Nové Heřmínovy jel 37letý muž s vozidlem Octavia. Při projíždění pravotočivé zatáčky dostal na zasněžené vozovce smyk, který nezvládl. Najel do protisměru, kde se střetl s projíždějící fábií, kterou řídil 21letý muž. Následně s octávkou vyjel mimo silnici, kde narazil do směrového patníku a dřevěného oplocení domu. Fábie vyjela také mimo vozovku. Při nehodě došlo k lehkému zranění mladšího řidiče. Policisté provedli u obou mužů dechovou zkoušku, která u staršího byla s pozitivním výsledkem. Naměřili mu 0,38 a po půl hodině 0,33 promile alkoholu. Způsobená škoda činí celkem 234 tisíc Kč. Viník nehody také policistům nepředložil řidičský průkaz.
  
Vloupal se do čerpací stanice
V době od 19. do 20.12.2009 dosud neznámý pachatel násilně vnikl do budovy benzínové čerpací stanice na ulici Krnovská v Bruntále. Prohledal prodejnu a ze stolu odcizil finanční hotovost ve výši 225 Kč, obálku s doklady a příruční pokladnu s hotovostí 10 tisíc Kč. Dále vzal přes 50 krabiček cigaret různých značek, láhev vodky a nealkoholické nápoje. Svým jednáním způsobil celkovou škodu ve výši přes 34 tisíc Kč. Při šetření vloupání byl na místě nasazen i policejní psovod se služebním psem Orym, který vypracoval stopu v délce 2 km.
  
Nehoda s těžkým zraněním
Opět v úseku silnice mezi obcemi Město Albrechtice a Linhartovy došlo k dopravní nehodě. Dne 20.12.2009 ve 14,47 hodin projížděla 39letá řidička z Šumperku s vozidlem Honda pravotočivou zatáčku a najela na střed komunikace. Zde byla souvislá vrstva sněhu, na které dostala smyk. Přejela do protisměru a zde narazila do projíždějící octávky, kterou řídil 55letý muž z Ostravy. Po střetu se honda odrazila a vjela zpět do pravé poloviny silnice a následně vpravo do příkopu. Při nehodě došlo k těžkému zranění řidičky, která byla převezena do nemocnice. Z vozidla ji museli vyprostit přivolaní hasiči, kteří následně provedli také sanaci vytečené chladící kapaliny z automobilů. K dalšímu zranění osob nedošlo. Způsobená škoda činí 185 tisíc Kč. Dechová zkouška byla s negativním výsledkem.
  
Na rozbředlém sněhu dostal smyk
Havárii octávky bez zranění osob šetřili dopravní policisté v neděli 20.12.2009 v 09,40 hodin mezi Světlou Horou a Starým Městem. 35letý místní muž projížděl pravotočivou zatáčku a zřejmě vlivem nepřiměřené rychlosti dostal na rozbředlém sněhu smyk. Přejel do levého jízdního pruhu a následně do příkopu. Zde narazil do dopravního zařízení, které vytrhl z usazení. Způsobená škoda činí 100 tisíc Kč. Policisté řidiči uložili blokovou pokutu, kterou zaplatil na místě.
  
Policisté kontrolovali dodržování zákazu podávání alkoholu mladistvým
V průběhu víkendu policisté provedli dvě akce, které byly zaměřeny na kontrolu restauračních zařízení a dodržování zákazu podávání alkoholických nápojů osobám mladším 18ti let. Na Rýmařovsku se této akce zúčastnilo 20 policistů pořádkové a dopravní policie, jeden městský strážník, pracovnice městského úřadu a také policejní psovodi.   Zkontrolovali 28 restaurací a barů a 56 mladistvých osob v Břidličné, Malé Morávce, Rýmařově, Horním Městě a Karlově. V jednom případě byl zjištěn jeden mladistvý, který nadýchal 1,21 promile. Tento přestupek bude řešen samostatně.
Albrechtičtí policisté zkontrolovali čtyři restaurační zařízení v Jindřichově. Nezjistili žádné protiprávní jednání. 
  
                                                                                 
komisař por. Bc. Tušková Pavla
pisbr@mvcr.cz
 
 

vytisknout  e-mailem