Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Nehody se zvěří - Aktualizace

KRAJ – Především srny, divoké prase, ale také osel. 

AKTUALIZACE: Hradečtí policité jsou již s majitelem domácího zvířete v kontaktu. Děkujeme médiím a občanům za spolupráci.

por. Ing. Eliška Pospíšilová
23.10.2023, 19:25
_________________________________________________________________________________________________________________

Právě podzim, ale také jaro, se řadí k nejrizikovějším obdobím roku, kdy ke střetům se zvěří může docházet. Jenom od pátku (20.10.) do dnešního rána (23.10.) evidujeme na území Královéhradeckého kraje celkem 15 dopravních nehod se zvěří. Nejčastěji vbíhala do jízdní dráhy aut srnčí zvěř, následně divoká prasata, nicméně evidujeme také nehodu s oslem.


K dopravní nehodě s domácím zvířetem – oslem došlo v pátek 20. 10. ve 22 hodin na silnici II. třídy u rybníka Kosičky. Dosud nezjištění vlastník tohoto domácího zvířete zřejmě nezabránil jeho pobíhání, kdy osel vběhl z příkopu bezprostředně před projíždějící automobil značky Hyundai. Řidič již na uvedenou situaci nestihl reagovat a osla srazil. Následkem střetu došlo k usmrcení zvířete.  V souvislosti s touto dopravní nehodou hledáme samotného majitele osla, případně kohokoli, kdo by k majiteli tohoto domácího zvířete mohl poskytnout jakékoliv informace, ať se obrátí na policisty hradeckého dopravního inspektorátu na tel. 974 527 559, případně na lince 158. Děkujeme

Lesní zvěř se může objevovat kdekoli, zejména za svítání či za soumraku. Nejlepším preventivním opatřením před těmito nehodami je nízká rychlost jízdy, díky které vzniká větší prostor pro včasnou reakci. Řidiči by se měli plně věnovat řízení a neustále být obezřetní, obzvlášť v místech, kde se může zvěř vyskytovat.  Pokud spatříte zvíře včas, sešlápněte brzdový pedál a použijte výstražné zvukové znamení. V případě, že již nejde srážce nijak zabránit, je nutné intenzivně brzdit a neuhýbat. Úhybný manévr je totiž mnohem více nebezpečný, hrozí např. přejetí do protisměru a střet s protijedoucím automobilem nebo náraz do stromu u silnice.

Se sraženým zvířetem nemanipulujeme, nikdy nemůžeme vědět, zda není něčím nakažené. Navíc zraněné zvíře může být agresivní a nebezpečné. Přivolaná policie pomůže kontaktovat příslušný myslivecký spolek, který se o zraněné či mrtvé zvíře postará. V žádném případě není možné si sraženou zvěř ponechat, šlo by o protizákonné jednání.

por. Ing. Eliška Pospíšilová
23.10.2023, 9:10

vytisknout  e-mailem