Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Nejlepší obranář je ze Znojma

ZNOJEMSKO: Tři a půl letý pes Tony se nezalekne žádného pachatele.  

     Policejní psovodi se opět po roce sešli ve výcvikovém středisku Dobrotice na Kroměřížsku, aby zde ve druhé polovině minulého měsíce přeměřili síly se svými čtyřnohými svěřenci. Jednalo se o Mistrovství Moravy ve služební kynologii, na které byli tradičně pozváni nejlepší policejní psovodi ze všech koutů Moravy, Slezska a také ze Slovenska. Dvacet tři soutěžních dvojic absolvovalo průběžně různé disciplíny. K základním samozřejmostem patří ovladatelnost a obratnost. Jedná se například o přivolání psa, chůzi u nohy, různé pokyny, překonání lávky nebo propusti. Další dvě disciplíny se týkaly pachových a obranných prací. K těm nejnáročnějším cvikům těchto dvou oblastí patří vypracování stopy ve městě, v místech velkého pohybu lidí, a dále zadržení pachatele s překonáním odporu (to znamená zadržet agresivního pachatele, který na psa útočí). A právě v naposledy zmíněném cviku obranných prací byl pes Tony ze Znojma nejlepší. Jako jediný získal od odborné poroty za zadržení útočícího pachatele plný počet bodů (což je 100).
     Soutěže se letos zúčastnili dva psovodi, kteří slouží na Znojemsku. Byli to pprap. Jindřich Šulc se psem Tony a pprap. Ladislav Huděc se psem Ozzy. Pes Tony je belgický ovčák, který ještě nemá ani čtyři roky a pes Ozzy je sedmiletý německý ovčák.
Pprap. Jindřich Šulc má již dvacetiletou zkušenost s touto náročnou policejní činností a výcvikem čtyřnohých strážců zákona.  Vloni se na mistrovství stal absolutním vítězem. Letos mu plány zhatila jeho dlouhodobá nemoc. I přesto, že před samotnou soutěží nemohl s Tonym trénovat a dokonce zvažoval, že ani nepojedou, umístili se celkově na sedmé příčce. Jeho kolega, pprap. Ladislav Huděc, je psovodem třetím rokem a soutěže policejních profesionálů se účastnil poprvé. Služebně starším kolegům ukázal, že je muž na svém místě a své práci opravdu rozumí. Získal celkově třináctou pozici. Dva znojemští psovodi jsou v rámci jejich jihomoravských kolegů velmi úspěšní. Jindřich Šulc obhájil prvenství a Ladislav Huděc získal třetí pozici. 
     Pes Tony se nezalekne žádného pachatele a Jindřich Šulc dopřává svému spolehlivému a velmi nadanému čtyřnohému parťákovi zaslouženou relaxaci. Navštěvuje s ním speciální masáže (takzvanou Dornovu metody pro psy). Vedle usilovné práce psovoda se psem je velmi důležitý i dobrý figurant, který se ochotně podílí na výcviku v denní i noční době. Cenná a nenahraditelná je i podpora rodiny. 

por. Mgr. Lenka Drahokoupilová, 19. května 2015

Odkazy do noveho okna

pprap. Jindřich Šulc a pes Tony - duben 2015

pprap. Jindřich Šulc a pes Tony - duben ... 

Detailní náhled

pprap. Ladislav Huděc a pes Ozzy - duben 2015

pprap. Ladislav Huděc a pes Ozzy - duben... 

Detailní náhled

služební pes Ozzy

služební pes Ozzy 

Detailní náhled

služební pes Tony

služební pes Tony 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem