Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Nejopilejší letošní víkend

VSETÍNSKO: Za uplynulé tři dny jsme řešili 15 řidičů pod vlivem alkoholu.  

Patnáct opilých řidičů přistihli policisté na území okresu Vsetín za předešlé tři dny - pátek, sobotu, neděli. Když srovnáme čísla opilých řidičů za víkendy (+pátky) od začátku letošního roku, tak právě uplynulý víkend je číslem 15 v počtu opilých řidičů suverénně nejvyšší. Během víkendů v předcházejících měsících jsme v průměru řešili pět řidičů pod vlivem alkoholu.
  
I když jsou postihy za jízdu pod vlivem alkoholu poměrně přísné, stále se najde spousta lidí, kteří neváhají a sednou za volant, když si dají nějaký alkohol. Pokud řidič nadýchá jedno promile a více, věc je posuzována jako trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky, kde je trestní sazba do jednoho roku. V případě nižších hodnot, jízdu pod vlivem alkoholu zadokumentováváme jako přestupek, který oznamujeme do správního řízení. Řidič může být potrestán až 20tisícovou pokutou a zákazem řízení až na 1 rok.
 
V průběhu předešlého víkendu jsme řešili tři trestné činy a dvanáct přestuků v oblasti alkoholu za volantem. Nejvíce nadýchala kupodivu žena – 2,43 promile. Podnapilou řidičku z Leskovce ve vozidle zn. Kia zastavili vsetínští policisté včera večer. Další řidiče jsme přistihli převážně ve vesnicích, a to ve Valašské Bystřici, Lužné, Prlově, Bystřičce, Viganticích, Janové a například i v Brankách, kde kolegové z Policejní stanice v Kelčci zastavili v sobotu kolem půlnoci řidiče, kterého vyzvali nejprve k předložení dokladů. Muž za volantem při předkládání dokladů zdůraznil, že je voják z povolání. Policisté hodlali provést u řidiče dechovou zkoušku, ten však test na alkohol bezdůvodně zdržoval, chvílemi dokonce tvrdil, že auto vůbec neřídil. Po několika minutách protahování situace se šestatřicetiletý muž z Valašskomeziříčska nakonec dechové zkoušce podrobil. Byla pozitivní: 0,92 promile. Následoval odběr krve v nemocnici, zakázání další jízdy, zadržení řidičského průkazu. Řidič, který je skutečně vojákem z povolání, je podezřelý z přestupku podle zákona o provozu na pozemních komunikacích, za který mu ve správním řízení hrozí pokuta až 20 tisíc korun a zákaz řízení až na 1 rok.
 
Z patnácti opilých řidičů se v jednom případě jednalo o cyklistu, který je taktéž řidič, ale nemotorového vozidla. Silně opilý muž havaroval na jízdním kole v sobotu v jednu hodinu odpoledne ve Zděchově. Sedmačtyřicetiletý místní občan vlivem opilosti nezvládl řízení, spadl z kola a způsobil si lehké zranění. V dechu měl přes dvě promile. 
 
Policisté z obvodních oddělení a dopravního inspektorátu budou v kontrolách na alkohol i nadále pokračovat. Cílem kontrol je snížení počtu dopravních nehod a hlavně jejich následků.
 
 
23. dubna 2012, por. Mgr. Lenka Javorková

vytisknout  e-mailem