Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Několik rad v letním období

Jihočeský kraj - Nedejme zlodějům šanci 

I zloději čekají na léto, zvlášť na opuštěné byty a domy
 
Prázdniny oficiálně začaly, děti ukončily školní docházku a co s volným časem? Mnoho dětí je přes dobu prázdnin u prarodičů, tetiček a strýčků. Je však i dost dětí, které jsou přes den doma samy. Rodiče mají omezený počet dnů, kdy si mohou vzít dovolenou a tak jim nezbývá než ponechat děti samotné. Pokud se jedná o větší děti, které mají v blízkém okolí kamarády, využijí volného času k hrám kolem domů, na sídlištích či v parku nebo u vody. Z toho pramení i pohyb po pozemních komunikacích, kde hrozí nebezpečí úrazů. Varujte děti před hrou v blízkosti silnic. Ať raději využívají hřišť, parků a míst, kde jim toto nebezpečí nehrozí. Dbejte na bezpečnost dětí při jízdě na jízdním kole, používání přileb a vybavení reflexními prvky.
Dále děti poučte, že volný prostor v bytě není časem pro výzkum rozvodů elektrické energie, plynu a vodovodního řadu. Stále je dostatek organizací, jako například dům dětí a mládeže, kde jsou zkušení pedagogičtí pracovníci, kteří dětem plnohodnotně vyplní jejich čas.
Před odjezdem na dovolenou, kdy odjíždíte z bytů a domů, vždy zkontrolujte jeho zabezpečení. Nikdy neodjíždějte ve spěchu, že pouze zabouchnete vchodové dveře a již jste myšlenkami na pláži, horách nebo v lesích. Použijte základní preventivní rady a doporučení:
  • dohodněte se s příbuznými, známými   či sousedy, aby vám byt kontrolovali a vybírali poštu
  • nemluvte o odjezdu s neznámými lidmi
  • nerozšiřujte informaci, že odjíždíte na delší dobu
  • nezatahujte závěsy, žaluzie v oknech
  • nenechávejte domácí obuv na chodbě přede dveřmi
  • nenechávejte na telefonním záznamníku vzkazy o Vaší nepřítomnosti
  • snažte se, aby dům či byt stále dělal dojem obývaného
Po příjezdech na místa dovolené se také řiďte svým instinktem a zkušenostmi. V dnešní době není dobré v motorových vozidlech ponechávat zavazadla, fotoaparáty či podobně „lákavé“ předměty. Dlouhodobá preventivní kampaň „ Auto není trezor“, má stále svou aktuálnost. Ani blízká přítomnost u odložených věcí v autě nemusí vždy zloděje přesvědčit, že si je stále hlídáte. Vynalézavost pachatelů nezná mezí, a zatímco jeden z nich vás může zabavit otázkami na cestu, druhý za Vašimi zády vykrádá osobní věci. V autokempech si pachatele vyhlížejí věci v karavanech a stanech a pak není překážkou si je v noční době „přivlastnit“, nenechávejte je volně odložené, cennosti odkládejte do táborových trezorů.
 
Při delších cestách „ za hranicemi všedních dnů“ by si řidiči motorových vozidel měli v průběhu jízdy dopřát krátký odpočinek. Nejméně po 2 – 3 hodinách si na krátkou přestávku zastavte, protáhněte se a projděte. Stále si říkat, ještě mi chybí pár desítek kilometrů, to dojedu, může mít neblahé následky. Mnoho dopravních nehod v tuzemsku či v zahraničí právě pramení z únavy organismu dlouhodobým, stereotypním sledováním provozu před sebou. Užívání kávy, čaje nebo energetických nápojů, řidiče „probudí“. Je to však jen krátkodobě. Tělo i mysl pak opět upadají do únavy. Dopravní nehodovost za období poslední dvou let hovoří v těchto číslech. V roce 2008 řešili jihočeští policisté v průběhu července a srpna 1688 nehod. Při nich se 60 osob zranilo těžce, 347 osob lehce a bohužel 23 osob na silnicích zemřelo. V následujícím roce, tzn. 2009, se za letní období při 560 nehodách těžce zranilo 47 osob, 364 osob lehce a 15 osob zemřelo. Může se zdát, že dopravní nehodovost klesla, ale s účinností nového znění silničního zákona se dopravní nehody řešily prostřednictvím Euroformulářů bez účasti Policie České republiky.
 
Jihočeská policie je tu od toho, aby i v době letních prázdnin a dovolených lidem pomáhala s radami nejen preventivního charakteru, ale také poskytovala informace o nebezpečí letního období.
 
nprap. Milan Bajcura, pisjc@mvcr.cz
2. července 2010
 

vytisknout  e-mailem