Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Několik společností přivedli k úpadku, sami žili v blahobytu

KRAJ - Dva podnikatelé jsou obviněni, jeden z nich je stíhán vazebně 

Kriminalisté z Odboru hospodářské kriminality vyšetřují závažnou trestnou činnost dvou mužů ze Dvora Králové nad Labem (50 a 58 let). Oba v těchto dnech obvinili pro trestné činy podvodu a zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění. Na mladšího byla ve čtvrtek uvalena vazba, druhý muž bude stíhán na svobodě. Padesátiletému muži, co by hlavnímu organizátorovi jejich jednání, hrozí v případě odsouzení až 10letý trest vězení, staršímu až 5letý.
 
Na počátku stálo vyšetřování trutnovských kriminalistů vedoucí k trestnímu stíhání statutárního zástupce jedné trutnovské společnosti podnikající v tiskařské výrobě. Ten měl vědomě, neuváženými výdaji přivést společnost ke konkurzu. V rámci vyšetřování ale kriminalisté zjistili, že tato firma, která tímto způsobem ukončila svoji činnost a zanechala po sobě neuhrazené závazky v řádech desítek milionů korun, je jen jednou z řetězce personálně propojených společností se stejným druhem podnikání.
Případ převzali kolegové z krajské kriminálky, kteří dalším důkladným a velmi náročným prověřováním zjistili, že z řetězce společností nebyla žádná prakticky nikdy schopna rentabilního podnikání. A vždy za nimi stáli stejné osoby. Ačkoli společnosti poskytovaly managementu solidní obživu, samy vykazovaly dlouhodobě ztráty. Majitelé prodávali produkci firem pod faktickými náklady a výrobu udržovali hlavně díky půjčkám a opakovaným leasingům. Image před obchodními partnery si vylepšovali mimo jiné i fiktivním navyšováním základního kapitálu společnosti v řádech desítek milionů. Když podnikání firmy dospělo logicky ke konkurzu, převzala její aktivity plynule další společnost a scénář se opakoval…
Za společnostmi zůstávaly zástupy věřitelů s neuspokojenými pohledávkami, v celkovém objemu mnoha desítek milionů korun.
Časem byly jejich praktiky čím dál známější, a proto bylo pro jednatele čím dál těžší sehnat další prostředky na provoz z klasických zdrojů, jako jsou banky a leasingové společnosti. Následovaly tedy půjčky od soukromých osob, které ovšem také nespláceli. Zástupci společností začali opakovaně prodávat stroje a vybavení různým subjektům, vydávali pronajatý majetek za svůj, prováděli předstírané prodeje zboží spojené s vylákáním peněz a podobně.
 
Po získání dostatečného množství důkazů byli tedy dva hlavní aktéři zadrženi a obviněni. Trutnovští a krajští kriminalisté jejich trestnou činnost i dále rozkrývají a pokračují ve zjišťování dalších okolností kolem financování společností i kolem osob, které by mohly mít s tímto druhem „podnikání“ něco společného.
mjr. Mgr. Ivana Ježková
tisková mluvčí, tel. 602651187
29. 2. 2012, 9:00

vytisknout  e-mailem