Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Několikamilionové krácení daní a zpronevěra

PLZEŇSKÝ KRAJ - Muž čelí obvinění z pokračujícího zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby a z pokračujícího zvlášť závažného zločinu zpronevěry.  

Policisté z Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje z odboru hospodářské kriminality v těchto dnech ukončili prověřování případu několikamilionového krácení daní a zpronevěry. Zároveň předali usnesení o zahájení trestního stíhání 59 letému muži z Rokycanska. Čelí obvinění z pokračujícího zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby a z pokračujícího zvlášť závažného zločinu zpronevěry.
Kriminalisté během vyšetřování shromáždili velké množství důkazních materiálů. O tom, jak trestní stíhání bylo náročné, svědčí i skutečnost, že kriminalisté začali případ rozplétat již v prosinci roku 2010.
Obviněný muž působil v jedné obchodní společnosti ve Zbiroze, jako předseda představenstva. Společnost se zabývá například výrobou a prodejem ručního řemeslnického nářadí. Muž dle všeho zahrnul do účetnictví fiktivní faktury více než čtyřiceti firem zabývající se stavbami, stavebními úpravami a reklamami. Přestože práce vůbec provedeny nebyly, přikázal pokladní společnosti, aby tyto fiktivní faktury za údajné provedené práce proplatila v plné výši. Tímto svým jednáním způsobil společnosti škodu velkého rozsahu v hodnotě téměř třiceti miliónů korun. Policisté během šetření požádali příslušný finanční úřad o nahlédnutí do spisu daňového subjektu. Zjistili, že u této firmy za daňové období let 2007 a 2008 pracovníci finančního úřadu prováděli kontrolu. Při níž zjistili, že společnost zahrnula do svého účetnictví neoprávněné fiktivní faktury. Vzhledem k tomu, policisté začali rozplétat i další roky podaných daňových přiznání této firmy. V rámci prověřování provedli prohlídku jiných prostor, při níž zajistili účetnictví, které obsahovalo fiktivní faktury. Znalec z oboru ekonomiky a účetnictví potvrdil, že dané účetnictví skutečně obsahuje fiktivní faktury. Prověřováním policisté dále zjistili, že muž v uvedeném období podával zkreslená daňová přiznání obsahující právě zmiňované fiktivní faktury a neoprávněně uplatnil nárok na odpočet DPH a neoprávněně snížil základ daně z příjmu právnických osob, čímž Českou republiku zastoupenou příslušným finančním úřadem zkrátil o více než šest miliónů korun. V případě pravomocného rozsudku hrozí obviněnému trest odnětí svobody až na deset let.
 
por. Ivana Telekešová, DiS.
7. srpna 2014

vytisknout  e-mailem